NOS Nieuws

Zeker 34 doden bij aanslag in centrum Ankara

 • AFP
  Een uitgebrande taxi in Ankara
 • AFP
  Hulpverleners dragen een stretcher met een gewonde man
 • AFP
  Een bus die compleet is verwoest door de ontploffing
 • AFP
  Twee mannen knielen naast een gewonde
 • AFP
  Een uitgebrande bus en een zwaar beschadigde auto, kort na de aanslag

Bij een zware aanslag in het centrum van Ankara zijn volgens de gouverneur van de Turkse hoofdstad minstens 34 doden en 125 gewonden gevallen. De aanslag werd gepleegd met een autobom. De aanslag is niet opgeëist. Volgens de Turkse autoriteiten is de aanslag het werk van de Koerdische PKK of een verwante groep.

Onder de doden bevinden zich volgens de Turkse minister voor Volksgezondheid Mehmet Müezzinoglu ook één of twee daders van de aanslag. Van de 125 gewonden zijn er 19 zeer ernstig aan toe.

De aanslag werd gepleegd in Kizilay, een wijk met veel winkels en restaurants. De bom ontplofte bij een druk verkeersknooppunt met een metro-uitgang, een busstation en een taxistandplaats. De wijk is afgezet door veiligheidsdiensten vanwege het gevaar van een tweede aanslag.

Door de explosie raakten ook veel bussen en andere voertuigen beschadigd, meldt het Turkse tv-station NTV.

De aanslag werd gepleegd met een autobom

De Amerikaanse ambassade in Ankara gaf twee dagen geleden nog een waarschuwing af: de ambassade had informatie waaruit bleek dat een aanslag op Turkse overheidsgebouwen ophanden was.

De Turkse autoriteiten hebben de Turkse media een tijdelijk verbod opgelegd om vanaf de locatie van de aanslag beeldverslag te doen. Die maatregel werd recent ook bij andere aanslagen opgelegd.

Burgerdoelwit

Nog geen maand geleden was er ook al zo'n aanslag in Ankara. Door die autobom kwamen 28 mensen om en raakten 61 mensen gewond.

En op 10 oktober vorig jaar vielen in Ankara zeker 95 doden bij twee bomaanslagen, en raakten 400 mensen gewond.

In oktober waren vooral Koerden slachtoffer van de aanslag en vorige maand waren het vooral Turkse militairen. "Deze keer lijkt het duidelijk om een burgerdoelwit te gaan. Daardoor is totaal niet duidelijk wat de aanslagplegers nu precies proberen te bereiken", stelt NOS-correspondent Lucas Waagmeester.

"Turkije staat onder hoogspanning. In het zuidwesten woedt een ongekend felle oorlog tegen Koerdische militanten. En aan de Syrische grens is het erg onrustig. Deze aanslag zal het conflict niet verder verbreden, maar zeker wel verdiepen."

De spanningen lopen op in Turkije

In een verklaring veroordeelde de Koerdische partij HDP de aanslag. Die verklaring was opmerkelijk omdat de partij er regelmatig van wordt beschuldigd de politieke vleugel te zijn van de PKK. Bij de vorige aanslagen was er vanuit de regering kritiek dat de HDP die niet expliciet veroordeelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl