Cees Fasseur
NOS Nieuws

Historicus Cees Fasseur overleden

De historicus en jurist Cees Fasseur is op 77-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Leiden overleden. Fasseur was vooral bekend van zijn zeer toegankelijk geschreven boeken over de Oranjes, waarmee hij een breed publiek bereikte.

Onlangs werd hij geopereerd; complicaties bij deze ingreep zijn hem fataal geworden. Hij had juist zijn memoires af; de autobiografie verschijnt op 21 april onder de titel Dubbelspoor.

Fasseur schreef onder meer een tweedelige biografie over koningin Wilhelmina (1998 en 2001) en een boek over het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard (2008). Ook publiceerde hij in 2014 een biografie van Gerbrandy, die in de Tweede Wereldoorlog minister-president was van de regering-in-ballingschap in Londen.

  • Benelux Press
    Fasseur met koning Willem-Alexander in 2001. De historicus overhandigt deel twee van de biografie van Wilhelmina
  • ANP
    Mark Rutte (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) lachen met Fasseur bij de boekpresentatie van 'Eigen meester, niemands knecht'
  • ANP
    Fasseur in 2008 met zijn boek 'Het verhaal van een huwelijk'. Het boek beschrijft het huwelijk tussen Juliana en Bernhard
  • ANP
    Fasseur met oud-premier Dries van Agt

Voor de studies over de Oranjes kreeg hij van koningin Beatrix inzage in het archief van het Koninklijk Huis. Hij was de eerste en enige die op basis daarvan onderzoek kon doen naar de Greet Hofmans-affaire. Juliana's vertrouwen in de gebedsgenezeres Greet Hofmans leidde in 1956 tot een huwelijkscrisis, die werd bezworen door het besluit dat Juliana het contact met Hofmans moest verbreken.

Nederlands-Indië

Fasseur studeerde rechten in Leiden en werkte jarenlang als raadadviseur op het ministerie van Justitie. Hij promoveerde op het cultuurstelsel, waarmee in de jaren 1830-1870 Javaanse boeren in Nederlands-Indië werden verplicht onder meer koffie en thee voor de Nederlanders te verbouwen.

Hij publiceerde daarna verschillende boeken over Nederlands-Indië, tot hij in de jaren 90 aan zijn biografie van Wilhelmina begon. Hij had daarbij het vertrouwen van Beatrix.

Collega-historicus Lambert Giebels, die ook over de Greet Hofmans-affaire publiceerde, nam het hem kwalijk dat hij ermee instemde dat hij als enige toegang kreeg tot belangrijke bronnen over de Oranjes.

Pro-Oranje

Ook andere critici verweten Fasseur te zeer pro-Oranje te zijn. In zijn boek over het huwelijk van Juliana en Bernhard pleitte hij bij de Greet Hofmans-affaire Bernhard grotendeels vrij.

In zijn boek over Gerbrandy was Fasseur juist uitermate kritisch over Wilhelmina. Hij beschreef hoe Wilhelmina met haar onrealistische ideeën over 'vernieuwing' Gerbrandy en andere politici het werken onmogelijk maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl