Angela Merkel met CDU-partijgenoot Guido Wolf tijdens een laatste campagnebijeenkomst in het zuidwesten van Duitsland AFP

"De CDU van Angela Merkel levert veel kritiek op haar plannen. Curieus genoeg steunt de oppositie wel de plannen van de bondskanselier", aldus Hanco Jürgens van het Duitsland instituut over 'Supersonntag'. In drie deelstaten zijn er verkiezingen, bijna 13 miljoen burgers mogen stemmen. Belangrijkste thema zijn de vluchtelingen, zei Jürgens in NOS Met het Oog op Morgen.

Jurgens: "De afgelopen maanden is daar veel over gedebatteerd, met name over de rol van Merkel. Zij gaf het debat afgelopen week een hele nieuwe schwung. De deal die Europa met Turkije heeft gemaakt is erg gunstig voor Merkel. De Balkanroute is voor nu gesloten, grenzen zijn dicht. Een teruglopende hoeveelheid vluchtelingen past in haar beleid. Of het ook echt een goede deal is moet natuurlijk nog maar blijken." 

Hoe staat de CDU van bondskanselier Merkel ervoor?

"Binnen de CDU werd er afstand genomen van Merkel. Julia Klöckner, partijvoorzitster van deelstaat Rheinland-Palts, kwam bijvoorbeeld met een alternatief plan voor de opvang van vluchtelingen. Zo probeerde Klöckner de kritische kiezer aan zich te binden. Het plan werd overgenomen door de CDU in de deelstaat Baden-Württemberg.

"Die nieuwe plannen leverden de CDU geen stemmen op in de peilingen, integendeel. Curieus genoeg steunden oppositiepartijen SPD en Grunen wél de lijn van Merkel. 'Ik bid voor Merkel', zei Winfried Kretschmann, minister-president van Baden-Württemberg namens de linkse partij Die Grünen. 'De vluchtelingencrisis moet Europees worden opgelost, zonder Merkel lukt dat niet.'

"De Grünen en de SPD stegen in de peilingen door de steunbetuigingen aan Merkel. Op die manier werd de CDU min of meer gedwongen alsnog Merkel te steunen." 

De AfD van Frauke Petry gaat als debutant een hoop stemmen krijgen bij de Duitse deelstaatverkiezingen AFP

Wat is de rol van de AfD, Alternative für Deutschland?

"De AfD is een nog erg jonge extreem-rechtse partij die het goed doet in de Duitse peilingen. Bij de eerste deelname van de partij aan de deelstaatverkiezingen staat de AfD in het Oost-Duitse Sachsen-Anhalt direct op 18 procent. In de twee West-Duitse deelstaten staat de partij op 10 procent.

"De partijstandpunten zijn te extreem om mee te doen in een coalitie, maar de komst van de AfD bemoeilijkt in ieder geval de vorming daarvan. De leidster van de AfD is Frauke Petry. Zij zei laatst nog dat er geschoten moet kunnen worden op vluchtelingen die de gesloten grenzen overgaan. Een ander AfD-lid vulde aan dat beschietingen op vrouwen en kinderen ook denkbaar moeten zijn.

"De AfD zit al in het Europees Parlement namens de conservatieven. Daar staan ze onder druk. Het zou me niet verbazen als de partij zich binnenkort aansluit bij Wilders en Le Pen." 

Verandert na Supersonntag het politieke landschap in Duitsland?

Wanneer weten we de uitslagen van de verkiezingen?

"De eerste exitpolls worden verwacht om 18.00 uur, direct na het sluiten van de stembussen. Om half zes begint de Duitse televisie met het uitzenden van de uitslagen. Ik zit in ieder geval voor de buis."

STER reclame