1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
RTV Rijnmond
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Protest tegen milieuzone met honderden klassieke auto's

Ruim 800 klassieke auto's reden vandaag in een stoet door het centrum van Rotterdam. De automobilisten protesteerden tegen de ingevoerde milieuzone in het noordelijke deel van de stad.

Door de actie was het druk in de stad, onder meer op de Coolsingel, schrijft RTV Rijnmond. De politie adviseerde overige weggebruikers een andere route te nemen of met het openbaar vervoer te reizen. 

Bouwjaar

De invoering van de milieuzone leidde afgelopen maanden al vaker tot protest. Automobilisten kunnen zich niet vinden in de criteria waaraan de auto's moeten voldoen. Een veelgehoord bezwaar is dat op basis van het bouwjaar wordt uitgemaakt welke auto's de milieuzone wel of niet in mogen.  

Rotterdam wil de uitstoot van roet in het verkeer de komende jaren met bijna de helft terugdringen. Dieselauto's van vijftien jaar en ouder worden daarom sinds 1 januari geweerd uit de stad, evenals auto's op benzine van 23 jaar en ouder. Vrachtwagens waren al langer niet meer welkom.  

In Utrecht werd ruim een jaar geleden een milieuzone ingevoerd. Vanwege die invoering werd door de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. De rechter oordeelde dat Utrecht de auto's mag blijven weren. Amsterdam wil de komende jaren oude bestelwagens en scooters gaan weren uit sommige delen van de stad. 

Nog geen bon

De actievoerders werden vandaag niet op de bon geslingerd. Pas vanaf mei worden boetes uitgedeeld voor het rijden met een klassieke auto in de Rotterdamse milieuzone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl