Merkel bij een campagnebijeenkomst in Haigerloch
NOS NieuwsAangepast

Duitsers hebben hun eigen 'Supersonntag'

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De Amerikanen hebben Super Tuesday al gehad, vandaag zijn de Duitsers aan de beurt. Op Supersonntag mogen kiezers van drie deelstaten, bijna 13 miljoen Duitsers, naar de stembus. Officieel om een nieuwe deelstaatregering te kiezen, maar eigenlijk gaat het maar om een ding: wat vinden de kiezers van Merkels vluchtelingenbeleid?

Duidelijk is dat één partij flink gaat profiteren van de onvrede over dat beleid: Alternative für Deutschland (AfD), de rechts-populistische partij die de grenzen voor vluchtelingen per direct wil dichtgooien.

Er zijn verkiezingen in Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en in Saksen-Anhalt. Verwacht wordt dat de AfD overal flinke winst gaat boeken.

De van oorsprong eurokritische partij AfD bestaat pas drie jaar en leek voor de zomer nog op sterven na dood. Het tij keerde toen de partij zich vol op het vluchtelingenthema stortte. Partijleider Frauke Petry kwam in opspraak toen ze zei dat de Duitse grenzen verdedigd moeten worden, desnoods door op vrouwen en kinderen te schieten. Maar over het algemeen vallen de aanvallen op het 'open-armenbeleid' van Merkel in goede aarde bij Duitsers die bang zijn voor de komst van meer dan 1 miljoen vluchtelingen.

Frauke Petry in november op een AfD-conferentie

Door de opkomst van de AfD krijgen de gevestigde middenpartijen het moeilijk. In Rijnland-Palts gaan de SPD en CDU nog wel aan kop, maar ze krijgen waarschijnlijk niet genoeg stemmen om een coalitie te vormen. In de deelstaat Baden-Württemberg kan het zijn dat de CDU voor het eerst in 40 jaar niet de grootste wordt.

Overigens kan dat niet direct als afstraffing voor Merkel worden gezien. In Baden-Württemberg staat de partij Die Grüne bovenaan in de peilingen. De leider van die partij, Winfried Kretschmann, heeft zich meerdere malen lovend over Merkels standvastigheid in de vluchtelingencrisis uitgesproken. Hij bidt naar eigen zeggen elke avond voor haar gezondheid.

Kretschmann is sinds 2011 minister-president van de deelstaat; hij is religieus, geldt als relatief conservatief en is daarmee enigszins a-typisch voor een lid van de Groenen. Opvallend is verder dat hij zich openlijk als een veel grotere fan van Merkels vluchtelingenpolitiek manifesteert dan CDU-lijsttrekker Guido Wolf.

Dat deze verkiezingen zo spannend zouden worden, kon niemand een half jaar geleden zien aankomen. Duitsland wentelde zich tevreden in de Willkommenskultur. Merkel was ongekend populair. Wij spraken met Shakir Kedida, die een selfie met Merkel maakte tijdens haar bezoek aan een Berlijns opvangcentrum. De foto van de twee ging de hele wereld over en werd symbool voor Merkels Willkommenskultur:

Verandert na Supersonntag het politieke landschap in Duitsland?

De eerste exitpolls worden om 18.00 uur verwacht, meteen na het sluiten van de stembussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl