PVV-leider Wilders met zijn fractiegenoten in de bankjes van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

PVV heeft genoeg kandidaten 'met gezonde afkeer van islam'

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 4: de PVV.

De PVV zoekt kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen "met een gezonde afkeer van de islam", zoals partijleider Wilders het verwoordt. Na zijn oproep kwamen tot nu toe zo'n 600 reacties binnen. Het vinden van geschikte kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen is voor alle partijen een lastige klus, maar voor de PVV des te meer.

Politiek verslaggever Michiel Breedveld: "Zonder partijstructuur is het lastig om talenten op te sporen en intern op te leiden zoals de andere partijen doen. En bij veel partijen loopt wel eens een Kamerlid boos weg of raakt in opspraak, maar bij de PVV is dat in het verleden wel erg vaak gebeurd."

Voldoende mensen

Bij de PVV realiseren ze zich dat de 600 aanmelders niet allemaal potentiële Kamerleden zijn, maar er zitten volgens Wilders voldoende goede mensen bij om een volledige kandidatenlijst op te stellen. Omdat de PVV bij de vorige verkiezingen minder dan 16 zetels haalde, namelijk 15, mogen er maximaal 50 kandidaten op de lijst.

Over de verkiezingsthema's hoeft de PVV-leider minder lang na te denken dan over de kandidaten: dat zijn de islam, asielzoekers en het migratieprobleem, terreur en de Europese Unie. Het zijn thema's die een trouwe groep kiezers trekken.

Een van de moties van wantrouwen van PVV-leider Wilders tegen het kabinet-Rutte

Regeringsdeelname

"Het ziet ernaar uit dat de PVV groot genoeg wordt om in aanmerking te komen voor regeringsdeelname, maar de standpunten van Wilders staan dat mogelijk in de weg", zegt Michiel Breedveld. "Wilders is niet bereid om water bij de wijn te doen over het anti-islamstandpunt. Hij is ook niet bereid zich als politicus anders te gaan gedragen. Daarmee jaagt hij andere partijleiders in de gordijnen."

Behalve dat de PVV-leider dus zal moeten afwachten of andere partijen een coalitie met hem willen aangaan, moet hij ook afwachten wat de uitkomst wordt van de rechtszaak over zijn 'minder Marokkanen-uitspraak'. Die begint op 31 oktober en kan tot vlak voor de verkiezingen duren.

Andere artikelen over ‘Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan’ kunt u hier lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl