AFP
NOS Nieuws

Kerry: Syrië-conferentie gaat door

De Amerikaanse minister Kerry gaat ervan uit dat het vredesoverleg over Syrië maandag zoals gepland wordt hervat in Genève. De Amerikanen staan in direct contact met de Russen om de partijen maandag aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Kerry zei dat in Saudi-Arabië, waar hij met de hoogste Saudische leiders sprak over de conflicten in Syrië en Jemen. Ondanks de bestandsschendingen door het Syrische bewind moet de conferentie doorgaan, zei de minister tegen Amerikaanse verslaggevers.

Het geweld in Syrië is met 80 tot 90 procent afgenomen, stelt Kerry. Tegelijkertijd waarschuwt hij het bewind-Assad om geen misbruik te maken van de huidige wapenstilstand.

De belangrijkste Syrische oppositiegroep, die steun krijgt van Saudi-Arabië, heeft toegezegd maandag in Genève aanwezig te zijn.

Koude vrede

Op een luchtmachtbasis in Saudi-Arabië wees Kerry zijn Saudische gesprekspartners op de noodzaak om tot een vergelijk te komen met Iran. President Obama zei deze week in een interview dat Saudi-Arabië en Iran als grootmachten in de regio tot een "koude vrede" moeten zien te komen. Kerry herinnerde zijn gastheren aan die woorden.

Kerry sprak met koning Salman, kroonprins Mohammed en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse bewindsman bevestigde dat de Amerikanen het bondgenootschap met Saudi-Arabië uiterst belangrijk vinden. Washington staat ook achter de poging van de VN om een vredesconferentie over Jemen van de grond te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl