Wout Brama, oer-Tukker in dienst van PEC Zwolle ANP Pro Shots

Je krijgt Brama wel uit Twente, maar Twente niet uit Brama

time icon

Het blijft iets vreemds hebben. Hij was jarenlang het gezicht van FC Twente, maar vanavond speelt Wout Brama in het shirt van PEC Zwolle tégen de Tukkers. 

Brama speelde van zijn twaalfde tot zijn 28ste voor FC Twente en vertrok twee seizoenen terug, na een jaar blessureleed, naar Zwolle. Of beter gezegd, hij voetbalt nu bij PEC Zwolle. De 29-jarige middenvelder woont namelijk nog steeds in Enschede: je krijgt Brama misschien wel uit Twente, maar Twente niet zomaar uit Brama.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doelpunt Brama tegen sc Heerenveen

Dat de toekomst van de Enschedese club momenteel aan een zijden draadje hangt, gaat de middenvelder aan het hart. "Natuurlijk volg ik de ontwikkelingen daar heel goed. Ik kan FC Twente niet loslaten, want het is mijn club en dat zal nooit veranderen", zegt Brama.

Dan zeggen de jongens hier weleens: 'ach, laat die club toch lekker opdoeken'. Om mij te pesten.

Wout Brama over FC Twente

Brama is er echter heilig van overtuigd dat de FC 'gewoon' blijft voortbestaan: "Ik kan me niet anders voorstellen, en dat wil ik ook niet."

Ook bij de spelersgroep van trainer Ron Jans staat hij bekend als 'de Tukker'. "Dan zeggen de jongens hier weleens: 'ach laat die club toch lekker opdoeken'. Om mij te pesten", lacht hij.

Gemoedelijkheid

Toch had hij na al die jaren Enschede geen moeite om te wennen aan de Blauwvingers. "PEC is een heel gemoedelijke club, een wat kleinere ook. Het is eigenlijk het Twente van tien jaar terug."

In het spelershome van de Zwollenaren, onderin in het IJsseldeltastadion, overheerst inderdaad de gemoedelijkheid van een regionale club. Potten pindakaas en pakken hagelslag staan op de tafels, de spelers smeren er zelf hun boterhammen. De staf, de mensen van kantoor, de spelers en de pers zitten er gewoon bij elkaar.

"Dat ging bij Twente anders, maar dit hoort bij een club als PEC ook zo te gaan", meent Brama. "Dat is Zwolle's kracht. Mede daarom had ik na een week al het gevoel er een jaar te spelen."

Wout Brama (rechts achterin) voorafgaand aan 1 van zijn 3 interlands ANP

Dromen

Gedurende zijn carrière werd Brama landskampioen en won hij de beker met Twente, speelde hij in de Champions League en mocht hij zelfs drie keer als international in actie komen.

Waar droomt de inmiddels 29-jarige Brama nog van? "Toch dat buitenlandavontuur. Niet dat ik ben uitgekeken op de eredivisie. Sterker nog, ik vind het bullshit als jongens dat zeggen. Ik wil nieuwe ervaringen op doen."

Ik denk dat zoiets je veel rijker kan maken; niet wat betreft geld, maar wat betreft ervaring.

Wout Brama

Brama doelt daarbij vooral op zijn ontwikkeling als mens. "Ik denk dat zoiets je veel rijker kan maken; niet wat betreft geld, maar wat betreft ervaring." Om daar knipogend aan toe te voegen: "Ach, dat extra geld is ook niet verkeerd hoor."

 Gejuicht

Vanavond start Brama bij PEC in de basis tegen FC Twente. De Tukkers zullen op hun hoede zijn, want de middenvelder, die zeer zelden het net raakt, scoorde vorig jaar uitgerekend tegen zijn oude club in de halve finale van de beker.

"Toen werd het trouwens wel even zwart voor mijn ogen, maar ik heb heel erg gejuicht", zegt hij. "En dat gunden ze me in Twente ook. Blijkbaar heb ik er toch iets moois achtergelaten."

Wout Brama viert de titel van FC Twente in 2010 ANP

Terugkeer

Brama hoopt ooit bij 'zijn club' terug te keren, maar PEC Zwolle hoeft niet te vrezen voor een snel vertrek van de middenvelder. "Het mooie PEC verlaat ik niet zomaar", zegt de middenvelder.

In ieder geval verwacht de geboren Almeloër nog een tijd als prof te blijven voetballen. "En daarna? Ik hoop op een andere manier binnen het voetbal actief te blijven. Als manager bijvoorbeeld."

Of het directeurschap van FC Twente niet wat voor hem is? "Wie weet", lacht Brama. "Maar ik ga nu eerst eten. Het is pannenkoekendag op de club."

STER Reclame