De ziekte van werknemers wordt vaak niet veroorzaakt door medische redenen

'Helft zieke werknemers mankeert medisch niets'

De helft van de werknemers die ziek thuiszitten, mankeert medisch gezien niets. Ze belazeren hun werkgever niet, maar hun verzuim heeft geen medische oorzaak. Vaak is ruzie met een collega, een misgelopen promotie of een huilbaby de oorzaak van de ziekmelding.

"Er zijn thuis vaak allerlei dingen aan de hand die invloed hebben op je gezondheid. Doordat er van alles speelt kunnen mensen ziek worden", zegt Thea Hulleman van arbodienst Zorg van de Zaak. "De drempel van het ziek melden gaat naar beneden door de vele problemen die mensen hebben."

Ziekteverzuim naar beneden

De vereniging van bedrijfsartsen, NVAB, denkt dat het percentage niet-medisch verzuim nog hoger ligt, tussen de 70 en 80. Volgens de NVAB hangt het besluit om wel of niet te gaan werken af van veel factoren. In kleine bedrijven zouden werknemers loyaler zijn en zich dus minder snel ziek melden.

Het gemiddeld ziekteverzuim in Nederland ligt op 4 procent. De arbodiensten zeggen dat dit kan worden teruggebracht naar 2 procent als werkgevers zich niet blindstaren op het lichamelijke en psychische klachtenpatroon van medewerkers.

Grote fout

"De gemiddelde werkgever heeft niet door wat er aan de hand is met een zieke werknemer. Er moet meer gepraat worden", zegt Hulleman. "In de dossiers die wij zien spelen in 60 procent van de gevallen niet-medische factoren mee. Het is belangrijk dat de problemen die onder de overbelasting zitten worden opgelost. Anders heeft het geen zin om weer aan het werk te gaan."

Een zieke werknemer kost tussen de 200 en 400 euro per dag. De zieke moet worden doorbetaald, er moet vervanging komen en er treedt productieverlies op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl