NOS Schaatsen

Mulder: jongen, wat doe je met onze sport?

Ronald Mulder: gaat nu weer om plek één

Schaatsen was niet het eerste waar mensen in Thialf over spraken vrijdag. De positieve test van wereldkampioen Pavel Koelizjnikov was gespreksonderwerp nummer één tijdens de wereldbekerfinales. Niet in de laatste plaats onder de sprinters.

Voor Ronald Mulder was het niet de eerste keer dat de Rus ter sprake kwam dit seizoen. "Hij was de beste. Wij zaten ons op een gegeven moment af te vragen: als hij blijft schaatsen, hoe kunnen we hem dan ooit verslaan?"

'Hopen dat het hierbij blijft'

Afgelopen week bleek dat Koelizjnikov tijdens de WK sprint positief testte op het middel meldonium, "Hoe dit nu aankomt? Je probeert het van je af te zetten, die boosheid, of wat het dan ook is. (...) Als blijkt dat hij gebruikt heeft, dan kun je boos zijn. Dan denk je: jongen, wat doe je met onze sport, met onze afstand? Het is te hopen dat het hierbij blijft."

Met de laatste uitspraak doelt Mulder niet indirect op de winnaar van vrijdag: de Rus Roeslan Moerasjov. "Nee. Je moet positief getest hebben, dan pas ben je schuldig. Anders is sport gewoon echt niet leuk meer."

Ik kan me niet voorstellen dat hier iemand rijdt met hartklachten.

Ronald Mulder

Over het middel zelf was Mulder duidelijk. Hij zou het nooit gebruiken. "Het is iets tegen hartfalen. Wij zijn sporters. We vragen het uiterste van ons lichaam. Ik kan me niet voorstellen dat hier iemand rijdt met hartklachten."

En het sportieve? Mulder werd tweede; zijn eerste podiumplaats van het seizoen. "Het gaat weer een stuk makkelijker, na mijn blessure. Het gaat weer lekker. Ik hoop hier zondag weer te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl