In september liepen groepen vluchtelingen langs de snelweg in Denemarken EPA

De Deense schrijfster en activiste Lisbeth Zornig Andersen is veroordeeld omdat ze een Syrische familie een lift heeft gegeven. Ze moet een boete betalen van omgerekend een kleine 3000 euro. Zornig Andersen stond terecht voor mensensmokkel. Het is één van de vele processen tegen Denen die vluchtelingen hebben geholpen. 

Zornig Andersen, die eerder kinderombudsman was in Denemarken, zag in september hordes vluchtelingen lopen in het zuiden van Denemarken, op weg van Duitsland naar Zweden. "Ik kon gewoon niet met een lege auto naar huis gaan. Ik wist niet dat het verboden was om lifters mee te nemen", zei ze. 

Ze liet de vier volwassenen en twee kinderen instappen en nam hen mee naar Kopenhagen. Dat gebeurde terwijl Zornig Andersen werd geïnterviewd door een Deense tv-zender. "Ik heb altijd gedacht dat je smokkelt als je de grens overgaat of als je er geld voor vraagt. Niet als je gewoon binnen de grenzen van het land blijft. Maar helaas blijkt dat in Denemarken niet het geval te zijn."

Lisbeth Zornig Andersen Facebook

Volgens de Deense Vreemdelingenwet is het een misdaad om mensen die geen vaste verblijfplaats hebben te vervoeren. In de periode van september tot januari hebben 279 mensen zich hieraan schuldig gemaakt, zegt de politie.

In januari kreeg een man een boete van 670 euro omdat hij een Afghaanse familie een lift had gegeven. Gisteren werd een 70-jarige man beboet voor het meenemen van vluchtelingen. Hij moet 1675 euro betalen. 

Zornig Andersens man werd ook aangeklaagd omdat hij de familie thuis heeft getrakteerd op koffie en koekjes, hen naar het treinstation heeft gebracht en kaartjes naar Zweden voor ze heeft gekocht. Ook hij kreeg 3300 euro boete. 

Kostbaarheden afstaan

In Denemarken doet de centrum-rechtse regering van premier Rasmussen er alles aan om het land onaantrekkelijk te maken voor vluchtelingen. In september plaatste de regering advertenties in vier Libanese kranten met de boodschap: vluchtelingen, kom niet naar Denemarken.  

Het parlement nam eind januari een pakket maatregelen aan dat asielzoekers op allerlei manieren moet afschrikken. Onder de nieuwe wet moeten asielzoekers hun kostbaarheden afstaan, om zo voor hun verblijf te betalen.

Denemarken nam in 2015 15.000 asielzoekers op. Ter vergelijking: Duitsland liet 1,1 miljoen mensen toe en Zweden 163.000. 

STER reclame