Jeroen Otter
NOS Schaatsen

Otter: de mannen hebben dramatisch gereden

Met gemengde gevoelens kijkt bondscoach Jeroen Otter terug op de kwalificaties van de WK shorttrack. "De dames hebben zich op bijna elke afstand gekwalificeerd. Dat Yara (van Kerkhof, red.) een straf krijgt op de 1.500 meter, vind ik een scheidsrechterlijke dwaling. Maar het is drie keer raak voor Suzanne Schulting."

Schulting plaatste zich op alle drie de afstanden voor het hoofdtoernooi.

Zo goed als de vrouwen presteerden, zo matig kwamen de mannen voor de dag. Alleen Freek van der Wart plaatste zich voor het hoofdtoernooi. Otter velt daarom een hard oordeel. "Dat vind ik dramatisch slecht. De 'jonkies' Itzhak de Laat en Dennis Visser hebben slecht gereden. Dat ze de strijd met de wereldtoppers niet aankunnen was te verwachten, maar ze hebben ondermaats gepresteerd."

De Laat rijdt in Seoul zijn eerste WK. "Ik had er toch meer van verwacht, ook al is hij pas 21 en komt hij duidelijk kracht tekort", zegt Otter.

Visser moet zich revancheren

Dennis Visser had zich in de aanloop naar de WK van zijn goede kant laten zien, vertelt Otter. "Daar heeft hij nu echt helemaal niks van laten zien. Hij zit pas acht maanden bij het team, dus je kan er niet al te zwaar aan tillen. Maar toch valt het tegen, hij heeft morgen wat goed te maken in de aflossing."

Freek van der Wart, hier op archiefbeeld, is de enige man die zich plaatste voor het hoofdtoernooi

Ook over het optreden van Freek van der Wart, die zich op de 500 en de 1.500 meter kwalificeerde, is Otter kritisch. "Ik vond hem matig rijden. Ik had verwacht dat hij zich op de 1.000 meter wel zou plaatsen."

"Hij moet gewoon gaan schaatsen, fysiek is hij prima in orde. Maar als hij kracht zet, drukt hij zichzelf omhoog in plaats van dat hij een kleine hoek maakt. In deze sport ben je dan kansloos."

Suzanne Schulting plaatst zich op alle afstanden voor het hoofdtoernooi. Ze beseft dat ze niet alleen op de favorieten moet letten, ze wordt zelf ook in de gaten gehouden. "Jeroen zei al dat ik daar rekening mee moet houden, maar ik moet mijn eigen ding blijven doen. Het voelde toch allemaal niet super lekker, ik kon niet lekker 'poweren'. Het gaf niet zo veel zelfvertrouwen, ik moest even opstarten. Later op de dag ging het beter, dus iIk ga nu wel met veel vertrouwen de komende dagen in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl