Hier draagt koningin Máxima de outfit waarover in het programma grappen werden gemaakt EPA

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Frankrijk is niet onopgemerkt gebleven door het Franse satirische tv-programma Le Petit Journal. Maxima zou overdressed zijn geweest, want zijn de Nederlanders niet allemaal nudisten?

In een item over het bezoek wordt het koninklijk paar flink op de hak genomen door presentator Yann Barthès. Hij noemt het opmerkelijk dat het koppel kleding draagt bij hun ontvangst door president Hollande. "Want we zien de Nederlanders meestal naakt op de camping in Zuid-Frankrijk en niet overdressed in Parijs."

Geen caravan

Ook opvallend vindt hij het dat ze niet met een caravan aankomen bij het presidentiële paleis, maar gewoon met de auto. "Hier stappen ze, met kleren, uit de auto en ontmoeten François Hollande, ook aangekleed."

Bekijk hier de uitzending van Le Petit Journal. Het eerst onderwerp gaat over Willem-Alexander en Máxima.

"Maar wie is dit koninklijke koppel dat we niet zo goed kennen?", vraagt Barthès zich af. Vervolgens verschijnen er beelden van een schreeuwende Willem-Alexander als baby. "Hij werd in 1969 geboren voor de camera's van de Nederlandse tv." 

Ook prinses Beatrix moet het ontgelden. "Zijn moeder is Beatrix die u kent van haar kapsel, dat lijkt op een rugbybal." Op het daaropvolgende beeld verandert Beatrix' kapsel in een rugbybal. 

Presentator Yann Barthès Le Petit Journal

Barthès zelf schiet gedurende het item vaak in de lach. Bijvoorbeeld als hij vertelt dat Willem-Alexander van wandelen houdt in de omgeving van Montpellier en er naaktlopende wandelaars getoond worden. En als het koningspaar in het Élysée zogenaamd een ontmoeting heeft met allemaal naakte Franse en Nederlandse ministers. 

De naakte delegatie is ook te zien in het Louvre om een tijdelijke tentoonstelling van Rembrandt te bezichtigen. "De koning is nog even gestopt bij de Mona Lisa (naakt natuurlijk, red.) en is daarna op slippers teruggegaan naar het hotel."

Terreuraanslagen

Hoewel er in Le Petit Journal een humoristische draai wordt gegeven aan het tweedaags staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima, is het in werkelijkheid geen 'licht' bezoek. Het tweetal bezocht vanochtend een van de Parijse cafés die in november werden getroffen door de terreuraanslagen

Gisteren stond Willem-Alexander ook al stil bij de aanslagen. In zijn tafelrede bij het staatsbanket in het Élysée benadrukte hij dat hij gelooft in de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. 

STER reclame