Wiebes over ECB-beleid: is het voldoende als ik boos kijk?

Staatssecretaris Wiebes zegt dat het rentebeleid van de Europese Centrale Bank tot nu toe niet gewerkt heeft. De ECB verlaagde gisteren de belangrijkste rente naar 0 procent. Daarmee wil het instituut de economie en de inflatie aanzwengelen. Volgens Wiebes is tot nu toe niet vast te stellen dat dit soort maatregelen echt helpen.

De staatssecretaris mag formeel geen commentaar geven op de besluiten die de Europese Centrale Bank neemt, maar zei net als minister Dijsselbloem gisteren, dat er negatieve kanten kleven aan het besluit. "Nou, ik hoor er geen commentaar op te geven. Maar we vragen ons af: werkt het en wat heeft het voor invloed op onze pensioenen? Ik heb er geen mening over, dus is het voldoende als ik boos kijk?"

Wiebes: is het voldoende als ik boos kijk?

Overigens is Wiebes er wel een voorstander van dat de Europese Centrale Bank onafhankelijk opereert, omdat het instituut soms maatregelen moet nemen die niet populair zijn.

Ook staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is niet blij met de maatregelen van de Europese Centrale Bank. Ze noemt de situatie zorgelijk. "Iedere keer als de rentestand naar beneden gaat heeft dat natuurlijk gevolgen voor de pensioenen."

'Tja, hoe zeg je dat netjes: ik was niet blij'

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie hield premier Rutte zich op de vlakte over het ECB-besluit. "Ik moet mij inhouden en beperken wat ik over het onderwerp zeg. Nederland wil een onafhankelijke ECB, dus vind ik oprecht dat politici terughoudend moeten zijn."

Ook op de gevolgen voor Nederlandse pensioenen wilde Rutte niet ingaan. "Pensioenen zijn een zaak van sociale partners. Wij zorgen wel voor de spelregels en zijn daarover altijd in algemene zin in gesprek met de sector. Maar we hebben geen voornemens om aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld de rekenrente."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl