ANP

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, heeft als een van de weinigen tegen de maatregelen van de Europese Centrale Bank gestemd. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times.

Gisteren kondigde de ECB een pakket maatregelen aan, waaronder het verlagen van de rente en het pompen van nog meer miljarden in de economie. Er kwam veel kritiek op het besluit van de centrale bank. Oud-bankpresident Nout Wellink, tegenwoordig werkend voor de Bank of China, zei dat de maatregelen veel te ver gaan.

Bronnen melden aan de NOS dat er wel unanimiteit was in de ECB over het feit dat er ingegrepen moest worden vanwege de lage inflatie. Maar er zouden enkele van de negentien leden tegen de maatregelen hebben gestemd. De Financial Times meldt nu dat Klaas Knot een van die tegenstemmers was. Dat is niet verbazingwekkend: Knot stelt zich al sinds jaar en dag kritisch op tegenover het ruime monetaire beleid van de ECB. De maatregelen kosten veel geld en zouden weinig effect hebben.

Estland en Duitsland zijn ook al jaar en dag kritisch, maar omdat zij roulerend voorzitter zijn, konden zij niet meestemmen.

Pensioenen

De kans dat de pensioenen worden verlaagd, wordt een stuk groter nu de rente daalt. De historisch lage spaarrentes gaan waarschijnlijk nog verder dalen. Lenen wordt daarentegen goedkoper.

STER reclame