NOS Nieuws

Natuur en Milieu boos om 'diesel-eis' politie

Natuur en Milieu is boos over de voorgenomen aanbesteding van nieuwe politieauto's. De politie lijkt alleen dieselauto's te willen overwegen, omdat dat vanwege belastingtechnische redenen goedkoper is.

De aanbesteding moet nog de deur uit, maar de politie is op dit moment bezig met een marktconsultatie voor 1200 nieuwe voertuigen. Daarin wordt volgens Natuur en Milieu geëist dat de nieuwe auto's diesels zijn. De reden daarvoor is dat de politie geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Een dieselauto is daardoor veel voordeliger.

Natuur en Milieu noemt het ongehoord dat de overheid inzet op duurzame brandstoffen, maar zelf voor "onzuinige en vervuilende" diesels kiest. De organisatie wijst erop dat politieauto's vooral in steden rondrijden. Daarnaast blijkt uit de schandalen met emissietesten van de afgelopen jaren dat diesels op de weg meer uitstoten dan uit de testen blijkt.

Natuur en Milieu wil dat hybride en benzineauto's ook in aanmerking komen voor de aanbesteding. Ook die zijn volgens de organisatie "goed genoeg om boeven te vangen".

Duurzaamheid

De voorgenomen aanbesteding is volgens de milieuorganisatie niet meer van deze tijd. "Dit gaat dwars tegen de doelstellingen van veel steden in om de lucht schoner te maken en zorgt voor onnodige gezondheidsschade", zegt Maarten van Biezen van Natuur en Milieu.

De politie heeft zo'n 14.000 voertuigen. Het grootste deel van het huidige wagenpark wordt stapsgewijs vervangen. De herkenbare voertuigen zijn nu ook diesels. "Maar we hebben natuurlijk veel meer auto's. Bijvoorbeeld ook van rechercheurs die onherkenbaar rondrijden", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. "Daarbij gaat het om een afspiegeling van het Nederlandse wagenparkbeeld. Daar zitten dus zowel hybride-, benzine-, als dieselauto's tussen."

Belastinggeld

De marktconsultatie is volgens haar een conceptversie die juist bedoeld is om reacties van geïnteresseerde partijen te ontlokken. "Het is belangrijk om te beseffen dat die eisen nog lang niet vast staan", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie.

Volgens de politie gaat het om belastinggeld en wordt uiteraard gekeken naar de kosten. De aanbesteding wordt vanaf 17 maart verder uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl