Bernie Sanders bij een verkiezingsbijeenkomst in Michigan waar hij verrassend won
NOS Nieuws

Democraat Sanders heeft wel het momentum maar geen steun

Door bureau Washington

Bernie Sanders won deze week verrassend de voorverkiezing bij de Democraten in Michigan. Het gaf de zelfverklaard socialist de zuurstof waar hij al weken naar snakte. Maar of hij nu ook echt dichter bij de Democratische nominatie komt, is nog maar de vraag. Zijn partij steunt hem niet.

De partijtop van de Democraten staat achter Hillary Clinton. Ze had haar overwinningstoespraak al klaar liggen. Tegen de verwachtingen in was het niet Clinton, maar juist Sanders die zijn achterban kon bedanken voor de overwinning in Michigan.

Hij leek dan ook als herboren toen hij woensdagavond weer debatteerde met Clinton. Gepassioneerd en met zijn bekende grote handgebaren bracht Sanders zijn verhaal over inkomensongelijkheid, gezondheidszorg en de corruptie van Wall Street.

Het begin van een inhaalslag? Misschien. Maar Clinton ligt in de race om gedelegeerden nog steeds mijlenver voor op de senator uit Vermont. Mede door de steun die zij wél krijgt vanuit de Democratische partij, en hij niet.

Endorsements

Steunbetuigingen van Congresleden, gouverneurs en andere partijprominenten helpen de kiezer om een keuze te maken tussen de verschillende kandidaten. Zeker voor zwevende kiezers kan de openlijke steun van gouverneurs of lokale partijfunctionarissen een doorslaggevende factor zijn.

Zo sprak John Lewis, Congreslid en vooraanstaand lid van de Afro-Amerikaanse gemeenschap, zijn steun uit voor Hillary Clinton. In een persconferentie plaatste hij vraagtekens bij Sanders' imago als burgerrechtenactivist. "Ik heb hem nooit gezien, nooit ontmoet. En dat terwijl ik betrokken was bij alle protestacties in de jaren 60."

Deze woorden van Lewis en een steunbetuiging van de Congressional Black Caucus, de zwarte Congresleden, versterkten Clintons aanhang onder zwarte Amerikanen en leverden haar overwinningen op in South Carolina en Mississippi.

Revolutie

Op de Amerikaanse website FiveThirtyEight is te zien hoe weinig Democratische volksvertegenwoordigers Bernie Sanders steunen. Alleen congreslid Alan Grayson en vier collega's hebben toegegeven iets voor The Bern te voelen: "Amerika heeft een revolutie nodig. En alleen President Sanders kan er één in gang zetten", aldus Grayson.

Het vijftal steekt nogal bleekjes af bij de tientallen steunbetuigingen die Clinton al ontving. En het is slecht nieuws voor de 74-jarige Sanders nu de race al zo ver gevorderd is. Uit analyses van eerdere presidentsverkiezingen blijkt namelijk dat de steunbetuigingen een goede indicator zijn voor wie de Democratische presidentskandidaat wordt. In alle gevallen won de Democraat met de meeste steunbetuigingen de nominatie.

Onafhankelijk politicus

Het is niet zo verwonderlijk dat Sanders minder steunbetuigingen heeft ontvangen dan Clinton. Hij heeft immers altijd als onafhankelijk politicus in de Senaat gezeten. Zijn band met de Democratische partij is dus veel minder sterk dan die van Clinton, die door haar carrière als first lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken, een enorme staat van dienst heeft opgebouwd binnen de partij.

Maar nu Sanders de presidentskandidaat voor de Democraten wil worden, is de steun van rapper Killer Mike, actrice Susan Sarandon en zangeres Miley Cyrus niet genoeg. Hij heeft de steun van partijprominenten nodig.

Gedelegeerden

Daar komt bij dat er naast gewone gedelegeerden ook nog zogenoemde supergedelegeerden in het spel zijn. Deze partijprominenten brengen net als 'gewone' gedelegeerden een stem uit op de partijconventie, maar bepalen zelf aan wie ze die geven.

Grote overwinningen in de zuidelijke staten zorgden er al voor dat Clinton veel meer gedelegeerden heeft dan Sanders. En wat haar campagne op dit moment nog een extra duw geeft, is de steun van 461 supergedelegeerden. Clinton kan bijvoorbeeld rekenen op de stemmen van invloedrijke senatoren als Dianne Feinstein en Claire McCaskill. "Als ik nadenk over wie dit land het beste kan leiden, dan zeg ik Hillary", aldus McCaskill.

Kiezers

Kan het verschil met Sanders nog groter zijn? Slechts 25 supergedelegeerden steunen hem. Toch zal Sanders er niet van wakker liggen. Want na zijn overwinning in Michigan is zijn campagne weer springlevend. Niet alleen breekt hij alle records wat betreft campagnedonaties, hij lijkt ook nieuwe groepen kiezers aan zich te binden.

De stem van de blanke arbeidersklasse in Michigan geeft Sanders hoop voor de voorverkiezingen volgende week. Dan wordt er gestemd in Florida, North Carolina, Ohio, Illinois en Missouri. De eerste twee zullen zeer waarschijnlijk naar Clinton gaan. Maar in de andere drie zou Sanders zomaar weer voor een verrassing kunnen zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl