Reuters

Vijf jaar geleden werd Japan getroffen door een zware aardbeving en tsunami. De gevolgen waren verwoestend. Zeker 16.000 mensen verloren het leven. Maar de ramp na de ramp was mogelijk nog erger. De tsunami trof ook de kerncentrale van Fukushima.

De centrale is niet bestand tegen de kracht van de tsunami en de vloedgolven. Het gaat mis. Fukushima wordt een van de grootste kernrampen uit de geschiedenis. Een groot gebied is nog steeds radioactief besmet. Toch gaan nabestaanden, met gevaar voor de eigen gezondheid, in het gebied zoeken naar vermiste familieleden. Meer dan 2500 mensen worden nog steeds vermist.

Na de ramp rest de ravage. Tienduizenden huizen zijn verwoest. Een groot gebied rond de kerncentrale is tot onbewoonbaar gebied verklaard. Maar nabestaanden blijven zoeken naar hun familieleden en vrienden. 

Een van hen is de 43-jarige Takayuki Ueno. Hij verloor onder meer zijn moeder en dochter Erika na de tsunami. Zijn vader en 3-jarige zoon Kotaro zijn nog steeds vermist

Ik heb Erika in mijn armen kunnen houden en sorry kunnen zeggen.

Takayuki Ueno

Ueno komt daarom regelmatig naar Okuma om in het puin naar stoffelijke resten te zoeken. "Mijn belangrijkste taak als ouder is om mijn kinderen te beschermen. Ik heb gefaald. Dit maakt mij tot een slechte vader. Ik wil sorry zeggen tegen mijn kinderen. Erika heb ik gevonden. Nu wil ik ook tegen mijn zoon sorry zeggen."

Kimura bij het graf van zijn vrouw en zijn vader Reuters

De 50-jarige Norio Kimura zoekt naar zijn jongste dochter Yuna. Zij zat op een basisschool toen de stad Okuma werd getroffen door de tsunami. Kimura voelt zich schuldig dat hij Yuna niet heeft kunnen redden. Hij kon op het nippertje vluchten met zijn moeder en oudste dochter. 

De vader wil blijven zoeken tot hij ook zijn jongste dochter vindt. Kimura gelooft dat de geest van Yuna pas rust zal vinden wanneer ze wordt gevonden en begraven. Zijn vrouw en vader heeft hij wel gevonden.

Vanwege de straling mogen de overlevenden maar dertig keer per jaar de zone in om te zoeken naar vermisten. De groepen mogen maximaal vijf uur rondlopen in het puin. De straling in het gebied is vaak 150 keer zo hoog als de achtergrondstraling in de Japanse hoofdstad Tokyo. Het gebied is voor een groot deel nog steeds onbewoonbaar.

Op luchtfoto's is goed te zien wat er de afgelopen jaren is gebeurd in het gebied rond de verwoeste kerncentrale.

Naraha: toen en vijf jaar later
Shinchi bij Fukushima
Iwaki, een maand en vijf jaar na de tsunami

STER reclame