Asscher staat de pers te woord buiten de Imam Malik-moskee in Leiden aan het eind van een gesprek met moslimorganisaties ANP

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om moskeeën te beschermen. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken gezegd na een overleg met de moskeebesturen. Hij voegde eraan toe dat als daartoe aanleiding is er geen seconde wordt geaarzeld om alsnog extra bescherming te bieden. 

Bij de ontmoeting was ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Schoof aanwezig. Die liet weten dat hij in een brief de gemeenten zal aansporen de gebedshuizen in de gaten te houden. 

Brandbom

Aanleiding voor het gesprek waren de recente dreigementen tegen een aantal moskeeën, waarbij onder meer een brandbom gegooid werd naar een moskee in Enschede. De minister en Schoof spraken in de Imam Malik-moskee in Leiden met verschillende moslimorganisaties. Asscher peilde wat voor gevoelens er leven en stak de moslimgemeenschap een hart onder de riem.

Asscher heeft een vervolggesprek tussen de moskeebesturen en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding toegezegd. Ze praten dan verder over het dreigingsniveau rond de gebedshuizen. 

Serieus genomen

Schoof benadrukt dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat ze goede contacten hebben met de besturen van de moskeeën, "zodat je elkaar snel weet te vinden als het nodig is".  

Een woordvoerder van de moskee in Leiden zei dat zijn zorgen serieus zijn genomen. Of hij echt tevreden is, hangt af van het gevolg dat aan het gesprek wordt gegeven. 

'Dreigementen hebben grote impact op moslims gehad'

Asscher zei later in Nieuws en Co op NPO Radio 1 dat de dreigementen voor veel moslims grote impact hebben gehad. Hij vindt dat ieder mens in Nederland zichzelf moet kunnen zijn en niet bang moet hoeven zijn. Hij benadrukte dat justitie en politie de kwestie zeer serieus nemen en dat het Openbaar Ministerie het gooien van een brandbom naar een moskee als een terreurdaad beschouwt.

"We moeten heel duidelijk zeggen dat we niet accepteren dat mensen elkaar in Nederland op die manier bang maken." Sinds enige tijd worden incidenten tegen moslims apart geregistreerd en volgens Asscher neemt het aantal toe. Dat baart hem zorgen.

STER reclame