Een voorbeeld van de gelekte IS-documenten
NOS Nieuws

Zeker twee Nederlanders op gelekte IS-documenten

Tussen de gelekte documenten met namen van duizenden IS-strijders bevinden zich documenten van minstens twee Nederlanders. Het gaat om Achraf uit Amsterdam en Reda uit Leiden, van wie al bekend was dat ze naar Syrië waren afgereisd. Dat blijkt uit documenten die de Syrische oppositie-website Zaman Al Wasl aan de NOS heeft verstrekt.

Maandag werd bekend dat honderden documenten met gegevens van IS-strijders in bezit zijn van Duitse media en justitie. Gisteren meldde ook de Britse nieuwszender Sky duizenden persoonsgegevens te hebben ontvangen. Zaman Al Wasl schreef al in januari dat ze bijna 2000 documenten van IS-strijders hebben.

Zelfmoordaanslag

Het zijn kaarten uit 2013 en 2014 waarop aspirant-leden van terreurgroep IS 23 vragen beantwoorden en waarop ze hun naam, eventuele strijdnaam, hun vroegere adres en opleiding moeten invullen. Ook kan de jihadist vastleggen of hij of zij vrijwilligerswerk wil doen, wil gaan vechten of bereid is een zelfmoordaanslag te plegen.

Reda was 19 jaar toen hij in mei 2014 naar Syrië reisde. Voor zijn vertrek had hij problemen met een groep criminelen in Leiden. Zijn vader was bang dat hem iets zou overkomen en stuurde hem naar familie in België. Daar radicaliseerde hij in korte tijd. Binnen twee maanden vertrok hij naar Turkije.

Pasfoto Reda Nadalha

In de vragenlijst geeft Reda, bijgenaamd Abu Ahlam al Holandi, aan dat hij geen zelfmoordterrorist maar strijder wil worden. Zijn kennis over het geloof is volgens hemzelf minimaal en hij heeft gewerkt in een supermarkt. Ook vraagt de terreurorganisatie naar referenties. Reda noemt twee namen. Waarschijnlijk gaat het om een Nederlandse strijder uit Aleppo en een Belgische strijder uit Raqqa. Volgens het formulier heeft Reda bij aankomst zijn paspoort bij IS ingeleverd.

De Tweede Nederlander is Achraf, bijgenaamd Abu Jihad al Holandi, die ruim een jaar geleden bij een Amerikaanse drone-aanval om het leven is gekomen. Achraf vertrok eind 2013 op 16-jarige leeftijd naar Syrië. Ook hij meldde zich aan als strijder. Hij had geen gevechtservaring en werkte net als Reda bij een supermarkt voordat hij vertrok. Als referentie gaf Achraf drie namen op, waarschijnlijk van van twee Nederlanders en een Belg in Syrië.

Zeven Nederlanders

Volgens RTL Nieuws staan er zeker zeven Nederlandse namen op de lijst die in bezit is van Sky News.

De ingevulde vragenlijsten van Reda en Achraf

De NCTV onderzoekt nog of de lijsten met IS-strijders betrouwbaar zijn. Volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding bevestigen de lijsten, als ze authentiek zijn, het beeld dat al bestond van IS als organisatie. Ook was er volgens hem al het vermoeden dat dit soort lijsten er al waren.

Lijsten kunnen helpen bij vervolging van teruggekeerde strijders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl