Choi Minjeong en Shim Suk-hee verdeelden de voorbije twee jaar het goud bij de WK shorttrack
NOS Sport

Shim en Choi, belichaming van de Koreaanse shorttrackdominantie

Ze komen allebei uit Zuid-Korea en werden beiden vóór hun achttiende wereldkampioen shorttrack. Suk-Hee Shim (19 jaar) deed dat in 2014, Minjeong Choi (17 jaar) was vorig jaar haar opvolgster. Wordt het dit weekeinde in Seoul een strijd tussen deze twee tieners?

"Ze glijden zó makkelijk over het ijs, ze kunnen zó makkelijk in die houding blijven zitten", zegt de Nederlandse shorttrackster Roza Kooystra, die in haar debuutjaar beide fenomenen van dichtbij heeft kunnen aanschouwen. "Choi versnelt heel makkelijk, ze lijkt me net ietsjes beter dan Shim."

Kooystra’s ploeggenote Lara van Ruijven denkt er hetzelfde over: "Ik denk dat Choi beter is. Zij is iets behendiger, iets rapper, Shim is een tikje trager."

Niet helemaal onverslaanbaar

Shim was schier onverslaanbaar in 2013 en 2014, Minjeong Choi bereikte die status vorig seizoen. De huidige jaargang verloopt voor beiden niet geheel naar wens. Shim kreeg in januari een blessure aan de voet en Choi werd zowaar verslagen.

Piepjonge Shim en Choi, nu al vedettes van het shorttrack

"I was shocked", zo omschrijft Elise Christie het moment waarop ze bij de World Cup in Dresden Minjeong Choi wist te kloppen op de 1.500 meter. "Dat was de eerste keer dat ik van haar won. Choi en Shim zijn allebei erg moeilijk te verslaan, maar Choi heeft wat meer topsnelheid."

Een week later in Dordrecht was de Britse Europees kampioene Choi andermaal de baas, tot tweemaal toe. "Dit sterkt me met het oog op Seoul. Maar haar dáár ook achter me laten wordt niet eenvoudig."

Van Ruijven was in Dresden getuige van de stunt van Christie: "Ze kon die versnelling van Christie niet aan, ze zat niet op te letten. Ze kwam in de slotfase nog wel terug, maar ik keek er wel van op." De Canadese Marianne St-Gelais: "Christie heeft bewezen dat Choi te verslaan is op de 1.500 meter. Als Elise het kan, kan ik het ook."

Elise Christie viert haar winst op de 1.500 meter bij de World Cup in Dresden

Veterane Yara van Kerkhof over het Koreaanse duo: "Choi is iets handiger dan Shim, die alleen buitenom kan inhalen. Choi kan in gaatjes springen en is heel wendbaar. Zij kan op allerlei manieren winnen, terwijl Shim het liefst op kop gaat zitten en dan tempo maakt."

Otter Shim-fan

De Nederlandse bondscoach Jeroen Otter heeft een verklaring voor het feit dat de Zuid-Koreaanse shorttrackers er doorgaans op bijzonder jonge leeftijd al staan: "Ze beginnen op heel vroege leeftijd zeer intens te trainen. Daardoor pieken ze al als ze nog tiener zijn."

Otter noemt zichzelf een Shim-fan. "Ze is zo flegmatiek in haar schaatsen. Bij Choi lijkt het meer op 'werk-shorttrack'. En je moet als schaatser eigenlijk niet wíllen werken, je moet zo efficiënt mogelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl