Damherten in de Waterleidingduinen
NOS Nieuws

Damherten Zandvoort mogen per direct afgeschoten worden

Een deel van de populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort mag worden afgeschoten. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming.

In een periode van vijf jaar wordt de populatie teruggebracht van 3000 naar 800. Van de rechter mag het afschieten direct beginnen. Tot 1 april, als het jachtseizoen eindigt, mogen er vijftig per week worden afgeschoten.

Dat betekent dat de boswachters van Waternet, die de jacht voor hun rekening zullen nemen, twee weken mogen schieten op de herten.

Het jachtseizoen begint in principe weer in november. Er loopt nog wel een bodemprocedure over de kwestie. De rechter gaat dan nogmaals alle argumenten voor en tegen heroverwegen.

'De beheerder mag vanmiddag al beginnen met afschieten'

De Provinciale Staten van Noord-Holland hadden ingestemd met het doden van de damherten. Het provinciebestuur heeft besloten tot het afschieten omdat de herten schade aanrichten aan gewassen, verkeersongelukken veroorzaken en een nadelig effect hebben op de biodiversiteit in de regio.

Teleurgesteld

De faunabescherming is teleurgesteld over het oordeel van de rechter. De organisatie had gehoopt dat de jacht opgeschort kon worden tot de bodemprocedure aan bod komt. "Wij zien niet in dat het probleem zo urgent is dat nu per direct actie ondernomen moet worden", aldus Harm Niessen van de Faunabescherming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl