Maria Sjarapova
NOS Sport

'Zonder meldonium gaan er doden vallen'

"Zonder meldonium gaan we veel doden zien op de sportvelden." Ivars Calvins, de Letse uitvinder van het hartmedicijn, stelt in een interview met BBC Radio 5 dat zijn middel niet thuis hoort op de dopinglijst.

"Sporters die dit gebruiken, zijn in de toekomst niet meer beschermd", gaat hij verder. "Het was 32 jaar legaal te gebruiken. Met een reden. En nu opeens niet meer."

Meldonium is een therapeutische drug en geen doping.

Fabrikant JSC Grindeks

De Let gaat er voor het gemak van uit dat sporters meldonium louter uit gezondheidsoverwegingen tot zich nemen en niet om hun prestaties te bevorderen. Dat doet het middel ook helemaal niet, meldt JSC Grindeks, de grootste fabrikant van het middel.

"Meldonium voorkomt het afsterven van bepaalde cellen, maar het verbetert niet de functie van de normale cellen. Daarom is het een therapeutische drug en geen doping. Het voorkomt oxidatie van vetzuren. Daar krijg je niet meer energie van", laat het bedrijf in een schriftelijke reactie weten.

Financieel belang

Zowel Calvins als JSC Grindeks heeft er natuurlijk belang bij dat meldonium zo veel mogelijk wordt verkocht. Dus ook aan topsporters. Sinds 1 januari is het echter een verboden middel. Een middel dat volgens het wereldantidopingbureau WADA wel degelijk prestatiebevorderend is.

"Wanneer we een drug verbieden, stellen we onszelf drie vragen. Verbetert het de prestatie van de sporter? Is het schadelijk voor de gezondheid? En is het 'tegen de spirit' van de sport? Meldonium voldoet aan punt één en drie", zegt directeur Craig Reedie.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, en professor Toine Pieters lieten eerder deze week al weten dat meldonium het herstelvermogen en uithoudingsvermogen kan bevorderen.

Meldonium, ook bekend als mildronate, is ontwikkeld voor diabetes- en hartpatiënten. Het stimuleert en verbetert de stofwisseling en de bloedstroom door de aderen, maar het heeft (al is dat officieel nog niet bewezen omdat er onder topsporters nog niet op is getest) ook een gunstig effect op het uithoudings- en herstelvermogen. Er gaat meer zuurstof naar de spieren.

Tot 1 januari was het gebruik van meldonium toegestaan. Daar werd ook gretig gebruik van gemaakt, maar wel onder de radar. Dat bleek wel nadat Maria Sjarapova maandag bekendmaakte positief te hebben getest en vervolgens een hele reeks andere sporters ook gepakt bleken te zijn op het voorheen onbekende middel.

Geen excuses

Op diverse bondsbureau's viel het enorme gebruik van meldonium onder sporters op, maar niet direct dat het middel prestatiebevorderend kan zijn. "Er is onderzoek naar het middel gedaan, we hebben het gemonitord en vorig jaar gecommuniceerd dat het op de verboden lijst komt. Er zijn geen excuses", aldus WADA-voorzitter Reedie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl