NOS Nieuws

'Uitdelen jodiumtabletten had al jaren eerder gekund'

De straal rond kerncentrales waarin jodiumtabletten worden uitgedeeld had al jaren geleden verruimd kunnen worden. Dat zegt hoogleraar nucleaire geneeskunde Fred Verzijlbergen. Volgens hem is het goed dat kinderen en zwangere vrouwen die binnen 100 kilometer van een centrale wonen de pillen krijgen, maar is het wetenschappelijk onderzoek waarop de maatregel wordt gebaseerd al jaren oud.

"Van de kernramp in Tsjernobyl hebben we geleerd dat jonge mensen veel gevoeliger zijn voor straling dan volwassenen. Veel meer jongeren kregen schildklierkanker dan verwacht werd en bekend was. Die voortschrijdende inzichten hebben we al jaren geleden opgedaan, dus het is logisch dat het beleid ook veel strenger wordt", zegt Verzijlbergen.

De hoogleraar van het Erasmus MC begrijpt niet dat minister Schippers het gebied nu pas uitbreidt van 10 naar 100 kilometer. "Het is vreemd dat het zo lang heeft moeten duren. Je zou willen dat er sneller wordt gehandeld bij kwesties die gaan over de volksgezondheid. Duitsland en België hebben al langer ruimere gebieden."

Bij een kernramp is het vrijkomen van radioactief jodium een van de grootste gevaren. Bij mens en dier wordt het opgenomen door de schildklier, wat kanker kan veroorzaken. Jodiumtabletten zorgen ervoor dat de schildklier verzadigd raakt en het radioactief jodium niet kan worden opgenomen.

Niet iedereen

Tot nu toe krijgen mensen onder de 40 jaar binnen 10 kilometer van kerncentrale Borssele en 20 kilometer van centrales in Doel bij Antwerpen preventief tabletten uitgedeeld.

De jodiumtabletten in het ruimere gebied zijn alleen voor kinderen onder de 18 en zwangere vrouwen. Ook op grotere afstand, waar minder blootstelling aan straling is, zijn de pillen bij een kernramp effectief. Bij de zwangere vrouwen moeten de tabletten het ongeboren kind beschermen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van jodiumtabletten voor volwassenen boven de 40 geen meerwaarde heeft. Daarnaast geeft het nemen van extra jodium bij hen kans op schadelijke bijwerkingen, doordat de schildklier harder gaat werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl