Florian Rohart / Flickr / CC / by-nc-nd

De beroemde Australische rotsformatie The Twelve Apostles telt zeker vijf rotsen meer dan bekend was. De formatie, die jaarlijks zo'n twee miljoen toeristen trekt, ligt vlak voor de Australische zuidkust en is vernoemd naar de twaalf volgelingen van Jezus. 

Een student ontdekte op een nieuwe onderwaterkaart dat zo'n 6 kilometer uit de kust, op ongeveer 60 meter diepte, vijf vergelijkbare rotsen op de zeebodem staan. Ze hebben dezelfde vorm als de andere rotsen en bestaan, net als hun 'grote broers', uit kalksteen.

De pas ontdekte exemplaren steken niet boven de zeespiegel uit, maar wetenschappers vermoeden dat dit ooit wel het geval was. "Deze vondst betekent dat de zeespiegel sinds de laatste ijstijd, toen deze rotsen gevormd zijn, heel snel moet zijn gestegen", zegt een onderzoeker van de universiteit van Melbourne. De wetenschappers noemen de pas ontdekte rotsen voorlopig de 'verdronken apostelen'.

Overigens was de naam The Twelve Apostles toch al omstreden. Er hebben nooit meer dan tien rotsen gestaan. De attractie werd aanvankelijk The Apostles genoemd, maar om meer toeristen te trekken werd in 1922 de naam veranderd in The Twelve Apostles. Door erosie, veroorzaakt door onder meer de golven, staan er tegenwoordig nog maar acht rotsen overeind.

STER reclame