Catharina ziekenhuis
NOS Nieuws

Niercentra nemen nieuwe aanpak Catharina Ziekenhuis over

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Een nieuwe aanpak van de medicijnverstrekking aan nier- en dialysepatiënten in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis heeft geleid tot 75 procent minder fouten met geneesmiddelen. Daarom gaan andere niercentra in Nederland de aanpak overnemen. Kern ervan: er wordt een ziekenhuisapotheker aan het behandelteam voor nierpatiënten toegevoegd.

Met de nieuwe aanpak is al zeven jaar geleden een begin gemaakt. Toen werd in Eindhoven een polikliniek Nierfalen opgezet, een samenwerkingsverband van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Bij het voorbereiden daarvan kwamen problemen met medicijngebruik door nierpatiënten zo vaak aan de orde dat werd besloten om een ziekenhuisapotheker in te schakelen.

Patiënt

De apotheker heeft nieuwe protocollen opgesteld, een regelmatiger controle van het geneesmiddelengebruik ingevoerd en de patiënten zelf meer betrokken bij de controle van het medicijngebruik. De ziekenhuisapotheker heeft twee keer per jaar een gesprek met iedere patiënt over het medicijngebruik.

Ziekenhuisapotheker Marieke Kerskes heeft het programma opgezet, samen met de afdeling nierziekten van het ziekenhuis, de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Tien medicijnen

Nierpatiënten slikken volgens Kerskes dagelijks gemiddeld tien verschillende medicijnen. Het trouw en foutloos slikken van al die medicijnen is geen eenvoudige opgave. De patiënten hebben vaak ook nog andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Hun verminderde nierfunctie kan bovendien tot meer bijwerkingen leiden.

Nu is vastgesteld dat de nieuwe aanpak veel minder medicatiefouten oplevert, gaan andere niercentra in Nederland die de komende twee jaar overnemen met steun van de Nierstichting en de apothekersvereniging KNMP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl