Jodiumtabletten kunnen schildklierkanker na een ramp met een kerncentrale voorkomen ANP

Schippers: ruimer jodiumbeleid kerncentrales zoals in buurlanden

time icon Aangepast

Alle jongeren onder de 18 jaar en zwangeren die in een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, krijgen jodiumtabletten. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu krijgen mensen onder de 40 jaar binnen 10 kilometer van de kerncentrale Borssele en 20 kilometer van de centrales in Doel bij Antwerpen al preventief tabletten uitgedeeld. Schippers wil de straal uitbreiden voor jongeren en zwangeren omdat die relatief kwetsbaarder zijn. 

Buurlanden

De maatregel staat los van de recente discussie over de veiligheidsproblemen bij de centrale in Doel, benadrukt Schippers, die er ook op wijst dat al anderhalf jaar geleden is besloten de preventiemaatregelen aan te passen. 

Het gaat alleen om een afstemming met de maatregelen in België en Duitsland. In Duitsland wordt al een straal van 100 kilometer aangehouden voor het uitdelen van jodiumtabletten, in België wordt gewerkt aan die maatregel. 

"Niet ik, maar de minister van Economische Zaken heeft besloten dat gelijk te trekken, zodat het niet uitmaakt in welk land je woont, hoe de regels zijn", zegt Schippers. 

De minister is bezig met een plan om de tabletten te verspreiden. Dat gebeurt onder meer via apotheken en GGD-punten.

Het vrijkomen van radioactief jodium bij een kernramp is een van de grootste gevaren. Dat wordt door mens en dier opgenomen in de schildklier en kan jaren later kanker veroorzaken. Door de jodiumtabletten te slikken raakt de schildklier verzadigd en kan het radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp niet meer worden opgenomen. Mensen boven de 40 krijgen de tabletten niet, omdat op die leeftijd de kans op schadelijke bijwerkingen groter is dan de kans op schildklierkanker.

STER Reclame