ANP XTRA

De verpleegkundige die in 2012 werd veroordeeld tot acht jaar cel voor de Groningse hiv-zaak, is na zijn straf weer aan het werk gegaan als verpleegkundige. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg daarover begin vorig jaar een anonieme tip en stapte naar de tuchtrechter. Die heeft besloten de verpleegkundige te schrappen uit het BIG-register van werkers in de zorg.

Verpleegkundige Peter M. was de hoofdrolspeler in de Groningse hiv-zaak. Samen met een ander stond hij terecht voor het drogeren van mannen tijdens seksfeesten. De mannen werden vervolgens geïnjecteerd met besmet bloed om onveilige seks met hen te kunnen hebben.

In 2007 werd M. opgepakt. Eind 2012 kwam hij vervroegd vrij.

Twee werkgevers

Na het volgen van een opleiding herregistreerde M. zich als verpleegkundige in het BIG-register. Daarna werkte hij bij twee organisaties als wijkverpleegkundige.

De twee werkgevers vroegen geen Verklaring Omtrent het Gedrag en M. vertelde niets over zijn verleden en gevangenisstraf.

Domme koe

Vorig jaar kreeg de inspectie van de werkgevers klachten over de verpleegkundige. Collega's noemden hem narcistisch en manipulatief. Hij zou andere zorgmedewerkers hebben uitgemaakt voor "domme koe" en "schaapjes". De inspectie legde de zaak voor aan de tuchtrechter.

Omdat Peter M. zich niet psychisch wil laten onderzoeken, kon de tuchtrechter niets concluderen over de kans op herhaling. Omdat zwaar wordt betwijfeld of patiënten M. nog wel kunnen vertrouwen, is besloten dat hij wordt geschrapt uit het beroepsregister. Daardoor kan M. nooit meer als verpleegkundige aan de slag.

STER reclame