Sky News

Van tienduizenden jihadisten die zich hebben gemeld bij de terreurorganisatie Islamitische Staat zijn naam, adres en andere persoonsgegevens bekend. Een teleurgestelde ex-strijder van IS heeft ze doorgespeeld aan de Britse nieuwszender Sky News.

Deze week maakten Duitse media bekend dat er gegevens van tientallen Duitse jihadstrijders in handen zijn van justitie en de veiligheidsdiensten. Nu is een veel groter aantal persoonskaarten op straat terechtgekomen.

Het zijn kaarten waarop aspirant-leden van IS 23 vragen hebben moeten beantwoorden en waarop ze hun naam, eventuele strijdnaam, hun vroegere adres en opleiding moesten invullen. Ook kon de jihadist vastleggen of hij of zij vrijwilligerswerk wilde doen, wilde gaan vechten of bereid was een zelfmoordaanslag te plegen.

De informatie wordt uiterst waardevol genoemd voor het vervolgen van jihadisten en van teruggekeerde IS-strijders. Ook kunnen veiligheidsdiensten netwerken, verbanden en onderlinge contacten tussen jihadisten veel beter in kaart brengen.

Drone

Sky News heeft inzage gehad in de 'persoondossiers' van ongeveer 22.000 IS-leden uit 51 landen. Er zitten volgens Sky Britse jihadisten bij van wie de naam al bekend was, zoals die van de 26-jarige Londense rapper Abdel Bary, die zich in 2013 bij IS aansloot na omzwervingen in Libië, Egypte en Turkije. Over zijn lot en verblijfplaats is niets bekend.

Van andere Britse IS-leden is bekend dat ze dood zijn, onder meer door een aanval met een drone.

Verder wordt volgens Sky News de identiteit onthuld van jihadstrijders uit heel Noord-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, de VS en Canada. 

Er zit minstens één Nederlandse jihadist bij, Abu Jihad al-Hulandi, geboren in 1997 in Amsterdam. Hij had gewerkt in een supermarkt.

SS

De Britse nieuwszender zegt dat alle informatie staat op een usb-stick die een spijtoptant heeft gestolen van de chef van de interne veiligheidspolitie van de terreurorganisatie, door sommigen "de SS van IS" genoemd.

STER reclame