Op dit moment is Android Marshmallow de nieuwste versie
NOS Nieuws

Kleine verbeteringen voor nieuwe Android-versie

Google lijkt dit jaar niet te willen wachten op zijn ontwikkelaarsconferentie voor de presentatie van de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Android. Eerder vandaag publiceerde techsite Ars Technica een artikel waarin de belangrijkste veranderingen in 'Android N' worden besproken.

Het stuk werd later weer offline gehaald, wat doet vermoeden dat het onder embargo was verkregen en Ars Technica het dus te vroeg had gepubliceerd.

De veranderingen zijn niet heel groot. In 2014 onderging Android een ingrijpende facelift. Sindsdien verandert Google zaken op kleinere schaal. Dit jaar springt vooral een zogenoemde splitscreen-modus eruit. Hierdoor wordt het mogelijk om twee apps naast elkaar te openen, iets wat bij iOS van Apple al kan.

Ook Samsungs-toestellen - die draaien op Android - bieden deze functie al aan, doordat Samsung die zelf toevoegt. Straks wordt dit dus bij alle Android-toestellen mogelijk.

Op Android is het straks, net als op iOS, mogelijk om twee apps naast elkaar te openen

Daarnaast heeft het berichtcentrum een likje verf gekregen. Verder is het in Android N mogelijk om direct op een notificatie te reageren zonder daarvoor eerste de app te moeten openen, wat bij iOS ook al langer mogelijk is. Ook is het mogelijk berichten van een app te bundelen, wat fijn is als je bijvoorbeeld de hele dag door appjes krijgt.

Google heeft verbeteringen doorgevoerd in Doze, een functie die de batterij moet sparen. Voorheen werkte die alleen als de telefoon langere tijd op de slaapstand staat, in ’N’ werkt het zodra het scherm zwart is.

Beschikbaarheid

Android N wordt waarschijnlijk op de ontwikkelingsconferentie van Google nader toegelicht en komt, als Google zich aan het plan van vorig jaar houdt, in het najaar voor de consument beschikbaar.

Het is dan niet meteen voor alle telefoons beschikbaar. Fabrikanten als Samsung en LG houden hun eigen plan aan en het is dus afwachten wanneer de software onder de meeste gebruikers verspreid wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl