'We kunnen onmogelijk 180 mensen in vaste dienst nemen'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Recreatiebedrijven hebben last van flexwet

"In de wintermaanden hebben we veel minder gasten en is er veel minder werk", zegt Gerrit-Jan Hagedoorn van vakantiepark Beerze Bulten in Overijssel. "We kunnen dan onmogelijk 180 mensen in vaste dienst nemen."

Hagedoorn baalt van de nieuwe flexwet (Wet Werk en Zekerheid) die sinds afgelopen juli geldt en waar de kamer vandaag over debatteert. Voor die tijd kon hij elk jaar personeel van maart of april tot november in dienst nemen.

Zes maanden uit dienst

Want bedrijven mochten werknemers, nadat ze drie maanden uit dienst waren, steeds weer opnieuw een tijdelijk contract geven. Maar nu mag dat pas na zes maanden. En dat is te lang voor zijn vakantiepark en veel andere recreatiebedrijven.

"In het hoogseizoen in de zomer zijn hier op een dag zo'n 3000 gasten. Op een doordeweekse dag in januari zijn dat er maar zo'n 100." In de winter heeft hij werk voor maar zo'n 40 mensen, tegenover 180 in het hoogseizoen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Werkgevers: de flexwet werkt niet goed

Het idee achter de wet is dat werkgevers sneller een vast contract geven aan hun personeel. Na twee jaar of na drie contracten moet iemand nu een vast contract krijgen, tenzij diegene dus een half jaar uit dienst gaat. 

Maar voor Hagedoorn zijn vaste contracten dus geen optie, omdat het werk seizoensgebonden is.

De nieuwe wet leidt nu tot veel extra kosten voor het vakantiepark. Want voor komend seizoen moet veel nieuw personeel aangetrokken worden. "We willen eigenlijk gewoon weer dezelfde mensen als voorgaande jaren, maar dat kan dus niet. Nu moeten we aan extra werving en selectie doen, mensen opleiden en trainen. Dat kost ons veel tijd, energie en geld."

Ander werk

Moniek Beldman is een van de werknemers, die komend seizoen niet terug kunnen komen. "Drie maanden hier niet werken is te doen, maar zes maanden is te lang om thuis te zitten. Je moet de huur betalen en hebt andere kosten." 

Ze is dus op zoek gegaan naar ander werk en heeft een baan in de stylingbranche gevonden.

STER Reclame