Eon gaat inzetten op duurzame energie

Recordverlies voor energiebedrijf Eon

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Het is het grootste verlies ooit voor energiebedrijf Eon: 7,7 miljard euro in de rode cijfers. De energiereus uit Duitsland moet miljarden afschrijven op de waarde van de kolen- en gascentrales omdat ze niet meer rendabel zijn.

De stroomprijs is historisch laag door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie. Daardoor leveren de bestaande elektriciteitscentrales van Eon bijna niets meer op. Verder staan de gasprijzen onder druk en heeft de Russische tak van Eon last van de zwakke roebel.

"Onze cijfers weerspiegelen de ingrijpende structurele transformatie waar onze industrie in zit. En daar blijven we ook het komend jaar in zitten," zegt topman Johannes Teyssen in een toelichting op de jaarcijfers. De weg vooruit is moeizamer en langer dan wij hadden ingeschat, zo legt hij uit.

Opgesplitst

Eind 2014 kondigde Eon als eerste energiereus aan dat het roer radicaal omgaat. Het bedrijf wordt opgesplitst en zet alle kaarten op de duurzame tak. De kolen-, kern- en gascentrales worden ondergebracht in een apart bedrijf.

Eon verlaagde de schuld van 34 miljard naar 28 miljard euro. Zo'n schuldenberg maakt nieuwe leningen en dus investeren lastig. Ook keren grote investeerders, zoals pensioenfondsen, zich de laatste tijd steeds meer af van fossiele energie.

Omdat het bedrijf ook in wind- en zonne-energie wil investeren, wordt het bedrijf in tweeën gesplitst. De duurzame tak staat nu op zichzelf en kan zo ook investeerders aantrekken. Het belang in de 'fossiele' dochter zal na de splitsing geleidelijk aan afgebouwd worden.

Eon heeft ruim 60.000 mensen in dienst en opereert in dertig landen. In Nederland is het bedrijf sinds 2000 actief toen het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) kocht. Eon is een van de grootste leveranciers van energie aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl