De hoofdverdachte in de Amsterdamse misbruikzaak, Robert M., heeft de wachtwoorden van zijn computer aan justitie gegeven. Dat hebben bronnen vanavond gemeld aan de NOS.

Naar verwachting kunnen nu vrijwel alle bestanden op de pc worden bekeken, al wordt niet uitgesloten dat M. sommige data onzichtbaar heeft gemaakt. Het OM denkt morgen meer te kunnen zeggen over de bestanden.

Op de computer van M. staan waarschijnlijk foto's en filmpjes van kinderen die hij heeft misbruikt in twee crèches in Amsterdam.

Eerder vandaag zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Welten dat het nog lang zou duren voor alle bestanden op zijn computer zouden zijn geopend.

Edwin R.

Vanavond werd bekend dat er in 2006 een melding zou zijn gedaan tegen Edwin R. R., een van de medewerkers van Het Hofnarretje, zit vast op verdenking van het plegen van ontuchtige handelingen via de webcam en van het in bezit hebben van kinderporno.

Een moeder zegt nu vier jaar geleden aan de bel te hebben getrokken, omdat ze signalen had dat Edwin R. ontucht had gepleegd met haar kind. Met die melding werd toen niets gedaan.

Korpschef Bernard Welten zei vanavond in Nieuwsuur dat hij daar niets van weet. "Dat kan ik u niet eens vertellen omdat er zoveel meldingen worden gedaan. Honderden per jaar, in de volle breedte van waarmee de zedenpolitie aan de slag is."

"Een melding is een vermoeden dat er iets aan de hand zou kunnen zijn. Dat is iets heel anders dan een aangifte." Niet alle meldingen worden volgens hem geregistreerd.

STER reclame