De vluchtauto van de daders van een plofkraak in Breda
NOS NieuwsAangepast

Duitse politie jaagt op Nederlandse 'Audi-bende'

Na een plofkraak in het Duitse Meppen is een van de Nederlandse daders omgekomen. Samen met twee anderen blies hij in de stad net over de grens bij Emmen een pinautomaat op. Na de overval probeerden ze met hoge snelheid weg te komen en botsten daarbij frontaal op een vrachtwagen. De bestuurder van de auto raakte zwaargewond. Een derde inzittende is opgepakt.

In het afgelopen jaar hebben jonge overvallers uit Nederland tientallen plofkraken gepleegd in de grensstreek. Doordat ze vaak een Audi gebruiken om te vluchten, kregen ze in de media de bijnaam 'de Audi-bende'. De jongeren laten de geldautomaten ontploffen door ze te vullen met gas, dat ze vervolgens laten ontploffen.

200 jongeren

Begin vorige maand kwamen twee Nederlanders om het leven na een inbraak in een telefoonwinkel in Uerdingen, vlak bij Venlo. Ook zij werden in verband gebracht met de Audi-bende.

De Duitse justitie heeft voor de overvallen een speciale onderzoekscommissie opgericht. Daarbij wordt samengewerkt met de Nederlandse politie.

Volgens de Nederlandse politie gaat het om een groep van tussen de 160 en 200 jongeren. "De meesten zijn van Noord-Afrikaanse afkomst. Ze zijn bijna allemaal tussen de 20 en 30 jaar oud en ze komen uit de Randstad, ze wonen vooral in Utrecht en Amsterdam."

De bende was eerst in Nederland en België actief, vooral in 2013 pleegden ze een groot aantal plofkraken. Nederlandse en Belgische banken hebben toen de geldautomaten aangepast. Sindsdien heeft de bende het op geldautomaten in Duitsland gemunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl