Gemeentehuis van Rotterdam
NOS Nieuws

Privégegevens Rotterdammers op straat door fout ambtenaar

Een ambtenaar van de gemeente Rotterdam heeft per ongeluk de privégegevens van 15.000 Rotterdammers en 10.000 oud-Rotterdammers op internet gezet. Het gaat om namen, adressen en burgerservicenummers uit belastingbestanden van Rotterdam en van de gemeente Oegstgeest.

De betrokken ambtenaar werkte voorheen voor een ICT-bedrijf dat opdrachten uitvoerde voor Oegstgeest.

Volgens de gemeente Rotterdam heeft de medewerker een fout gemaakt. Direct na de ontdekking van het lek op 25 februari is de informatie van internet verwijderd. Oegstgeest vermoedt dat de gegevens van 8000 burgers in januari en februari online hebben gestaan. Ze worden gewaarschuwd dat de gegevens misbruikt kunnen worden, onder meer voor identiteitsfraude.

De Rotterdamse ambtenaar had alle informatie op zijn laptop opgeslagen. Toen hij die verbond met het internet, waren de gegevens voor iedereen toegankelijk. Het is onduidelijk of er maatregelen tegen de ambtenaar zijn genomen.

Oude bestanden

Alle gegevens zijn afkomstig uit oude bestanden van bezwaarschriften tegen gemeentelijke belastingen in de periode 1996-2004. Een gespecialiseerd bureau is ingeschakeld om te onderzoeken of de gegevens door buitenstaanders zijn ingezien.

Volgens de eerste resultaten is dat niet uit te sluiten, schrijft het college aan de gemeenteraad. De gemeente Rotterdam heeft het lek van privacygevoelige informatie gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl