De Russische bondscoach Kosta Poltavets is boos en verdrietig ANP Pro Shots

Ook zonder gebruik van doping zou Pavel Koelizjnikov nog van iedereen winnen. Dat is de sterke overtuiging van de Russische schaatsbondscoach Kosta Poltavets. "Deze man heeft geen enkele vorm van doping nodig. Koelizjnikov is het allergrootste schaatstalent dat ik ooit heb gezien."

Hij kan er met zijn hoofd niet bij. Bondscoach Poltavets vraagt zich nog steeds af hoe het kan dat Koelizjnikov betrapt is op het gebruik van doping. Gisteren liet hij namelijk aan het Russische persbureau R-sport al weten dat sporters op de hoogte waren dat het gebruik van meldonium sinds dit jaar verboden is. "Toen bekend werd dat wereldantidopingautoriteit WADA meldonium toevoegde aan de lijst met verboden middelen, hebben we persoonlijk al onze sporters op de hoogte gebracht", zei hij.

Dus is de verslagenheid groot. "Ik weet niet hoe dit kon gebeuren, maar het maakt mij boos en ik voel mij machteloos", zegt Poltavets een dag nadat het nieuws over Koelizjnikov naar buiten is gekomen. "Dit is een enorm verlies en het brengt de schaatssport grote schade toe. Dat maakt mij heel verdrietig."

"Zijn techniek is subliem"

Over Koelizjnikov is Poltavets alleen maar lovend. "Ik heb met ontzettend veel topsporters gewerkt. Twintig jaar lang, over de hele wereld. En met absolute overtuiging durf ik te zeggen dat ik nooit een groter schaatstalent heb gezien dan Koelizjnikov. Zijn aangeboren techniek is subliem. Ik weet zeker dat geen enkele schaatskenner mij daarin zal tegenspreken. Koelizjnikov zal altijd van iedereen blijven winnen. Niet door meldonium of een andere vorm van doping, maar door zijn buitengewone talent."

STER reclame