AFP

Internetten via 4G is in Nederland inmiddels de standaard. Maar bellen doen we vaak nog over 2G of 3G, waardoor de kwaliteit van de lijn nog wel eens te wensen overlaat. Later dit jaar komen alle vier de grote providers met bellen over 4G. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een andere technologie, die bellen binnenshuis beter moet maken.

Deze week kondigden KPN en Vodafone aan te komen met bellen via wifi. Dan hebben we het niet over gesprekken die je voert via een speciale app, zoals Skype, maar via je normale telefoonfunctie. Het idee hierachter is dat als het 4G-signaal niet sterk genoeg is, wifi dat kan opvangen tijdens een telefoongesprek. Hierdoor zou de verbinding sneller worden gelegd en moet de geluidskwaliteit beter zijn.

De twee telecomproviders werken hard aan de technologie die dit mogelijk moet maken. Vodafone komt ermee in het najaar, KPN volgt volgend jaar. T-Mobile heeft er geen concrete plannen voor, bij Tele2 wordt er aan gewerkt. Kabelprovider Ziggo, die gaat samenwerken met Vodafone, biedt een smartphone-app aan met om je vaste lijn te bellen over andere netwerken, zoals 4G.

Niet overschatten

"Hier wordt al jaren hard aan gewerkt", zegt Tim Poulus. Hij is financieel analist bij onderzoeksbureau Telecompaper en volgt deze markt goed. "Al bij de aankondiging van 4G werd bellen via wifi aangekondigd. Dat het toch zolang duurt voordat het er is komt doordat het technisch allemaal best ingewikkeld werkt." Want je moet zonder problemen kunnen overschakelen van 4G op wifi en terug.

Dat dit straks mogelijk is, is fijn voor de consument. Maar volgens Poulus moeten we dit ook niet te groot maken. "Men wil graag de klant tevreden houden en daar is dit een onderdeel van. Maar we moeten de waarde hiervan ook niet overschatten. Want hoe vaak bellen we nog per dag? Sneller kunnen facebooken via je telefoon is volgens mij veel belangrijker."

Ten slotte verwacht Poulus niet dat het de telecommarkt veel zal veranderen. "Maar de toeleveranciers van apparatuur die dit mogelijk maakt, spinnen hier natuurlijk wel garen bij. Zij vragen hier al heel lang om."

STER reclame