Het nieuwe centrale beveiligingssysteem op Schiphol werkt niet goed en dat brengt risico's met zich mee. Vakbond FNV concludeert dat op basis van een onderzoek, dat de bond vandaag aan de luchthavendirectie presenteert.

Sinds juni vorig jaar werken de beveiligers die de bagagescans en fouilleringen uitvoeren volgens een nieuw systeem, waarbij het aantal controlepunten is teruggebracht van honderd naar vijf. Veel werknemers zeggen dat de werkdruk nu te hoog is.

Lawaai

Dat komt onder meer doordat er te weinig personeel wordt ingezet, zegt Leen van der List van de FNV. "De bezetting is omlaag gegaan, terwijl het aantal passagiers op Schiphol is toegenomen. Daarnaast melden veel beveiligers dat de arbeidsomstandigheden niet optimaal zijn. Er is te veel lawaai en de temperatuur is vaak te hoog. Dat leidt tot een afnemende alertheid", zegt Van der List.

De toegenomen werkdruk heeft volgens de FNV nog niet tot grote problemen geleid. "Dat zouden we dan zeker bekend hebben gemaakt", zegt Van der List. Het rapport (.pdf) is volgens de vakbondsman vooral een signaal. "De beveiligers moeten als professionals kunnen werken en daar is in elk geval meer personeel voor nodig."

Beveiligers overhandigen rapport aan Schiphol

In een reactie zegt Schiphol dat de werkomstandigheden van de beveiligers de aandacht hebben. "Wij zijn in november 2015 met de beveiligingsbedrijven en vakbonden begonnen aan een onderzoek naar de sta-tijden en de fysieke en mentale aspecten van het werk. Het doel daarvan is om te vergelijken hoe de nieuwe werksituatie met centrale beveiliging is ten opzichte van de oude werksituatie."

Op basis van dat onderzoek zal Schiphol in gesprek gaan met de beveiligingsbedrijven en vakbonden. "De ervaringen van de Schipholbeveiligers uit de FNV-enquête nemen we in die gesprekken mee."

STER reclame