Ajax probeerde te voorkomen dat jeugdspelers voor niets van club veranderden ANP Pro Shots

Ajax heeft in het verleden de zaakwaarnemer van vier jeugdspelers, werkzaam voor de omstreden investeringsmaatschappij Doyen, een hoge vergoeding in het vooruitzicht gesteld, als deze de spelers voor het einde van hun contract onderbracht bij een andere club. Dat meldt de Volkskrant.

De club probeerde zo te voorkomen dat de jonge Ajacieden voor niets de deur uitliepen. Tot mei 2015 waren deze praktijken geoorloofd, maar de FIFA heeft de regels inmiddels aangepast. Ajax heeft daarop de contracten met de zaakwaarnemer, de Brit Matthew Kay aangepast.

In de Volkskrant geeft een woordvoerder van FIFPro, de internationale vakbond voor profvoetballers, aan dat een bonus voor zaakwaarnemers, die jeugdspelers elders onderbrengen, in het verleden gangbaar was. Wenselijk is het volgens hem niet. "Je zet partijen hiermee eigenlijk aan om contracten voortijdig te beëindigen. Dat druist in tegen het principe van stabiliteit van contracten."

Doyen en Twente

Het bedrijf Doyen kreeg in Nederland bekendheid doordat het bij een lening aan FC Twente had bedongen dat het een deel van de transferrechten van zeven spelers zou krijgen. Daarnaast kreeg Doyen invloed op het (transfer)beleid van de club.

Na het uitlekken van de constructie kreeg FC Twente een forse geldboete van de KNVB. Ook mag de club drie jaar geen Europees voetbal spelen.

STER reclame