Google-computer AlphaGo verslaat de wereldkampioen Go, Lee Sedol Getty Images

In een historische wedstrijd tussen mens en machine heeft Google-computer AlphaGo een overwinning geboekt op de wereldkampioen van het bordspel Go, Lee Sedol.

Sedol speelt in een tweekamp 5 wedstrijden tegen AlphoGo. De inzet is 1 miljoen dollar. Vandaag werd de eerste wedstrijd gespeeld, de ontknoping van de tweekamp is op 15 maart.

De wedstrijd werd gespeeld in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul en werd sinds 05.00 uur vanochtend via een live-verbinding ademloos gevolgd door een stuk of vijftig mannen in een zaaltje in Amstelveen. 

Deep Blue

"Het is een historisch moment", zegt Harry van der Krogt van het Gocentrum in Amstelveen. "Er is altijd gedacht dat Go te moeilijk is voor een computer, maar nu heeft Google in hele korte tijd een hele sterke computer ontwikkeld met intelligente software met een 'menselijke kant'."

Volgens Van der Krogt is het moment vergelijkbaar met het moment waarop IBM-computer Deep Blue in 1997 schaker Kasparov versloeg. "Dat was destijds wereldnieuws." 

Het aantal mogelijke zetten is bijna oneindig en dat maakt het voor een computer bijna onmogelijk de juiste zetten uit te rekenen. Toch lijken de programmeurs van Google daarin te zijn geslaagd.  

"Het leuke is dat iedereen die tegen de computer speelt het gevoel heeft dat hij tegen een mens speelt. Als je de partijen ziet, lijkt het of er een mens aan het spelen is en geen computer", zegt Van der Krogt.

Volgens Jaap van den Heerik, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie, komt dat doordat Google patronen uit gespeelde partijen van grootmeesters in de programmatuur heeft opgenomen.

Wie is er slimmer, de mens of de computer? De eerste wedstrijd is in ieder geval gewonnen door AlphaGo.

STER reclame