ANP

Medewerkers van chemiebedrijf DuPont willen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar hun gezondheid op kosten van het bedrijf. Dat meldt het AD. Eerder deze week werd duidelijk dat medewerkers van het bedrijf in Dordrecht jarenlang hebben gewerkt met de giftige stof C8, waarmee Teflon voor de anti-aanbaklaag in pannen werd gemaakt.

"Het is absoluut terecht dat mensen dat onderzoek willen", zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht. Inmiddels mag de stof C8 niet meer gebruikt worden.

Via het actualiteitenprogramma EenVandaag zag hij de resultaten in van het bloedonderzoek dat door DuPont bij de werknemers is gedaan, maar waarvan de resultaten nooit aan de inspectie zijn doorgegeven. "Dat waren zorgwekkende resultaten, als je die vergelijkt met de concentraties die je bij andere mensen tegenkomt."

DuPont weet al 10 tot 20 jaar dat deze waardes te hoog zijn.

Martin van den Berg, toxicoloog

De resultaten die Van den Berg inzag, kwamen uit de periode 2000-2010. Hij zag ook resultaten in van een aantal jaar eerder. "Je ziet continu hoge waardes bij de werknemers. Dus DuPont weet al 10 tot 20 jaar dat deze te hoog zijn." Dat het bedrijf nooit melding heeft gedaan bij de inspectie, noemt hij opmerkelijk. Volgens hem kan DuPont niet wegkomen door te zeggen: het valt wel mee.

Door opnieuw onderzoek te doen bij (oud-)werknemers kan worden uitgerekend hoeveel giftige stoffen werknemers de afgelopen jaren hebben binnengekregen, zegt hij. "De stoffen blijven lang in het lichaam zitten. De tijd die het lichaam nodig heeft om die allemaal af te breken ligt op vele jaren; dat kan zo 5 tot 10 jaar duren."

Van den Berg denkt niet dat omwonenden van de fabriek zich zorgen hoeven te maken. "Het is onmogelijk dat je net zulke hoge concentraties ziet als bij werknemers. Of de concentratie rond de fabriek hoger is dan in de rest van Nederland, kan alleen maar duidelijk worden door bloedonderzoek."

Strengere regels

Vakbond FNV maakt zich samen met andere Europese vakbonden hard voor ​strengere regels voor het gebruik van giftige stoffen. Volgens de FNV overlijden door het gebruik van die stoffen jaarlijks in de Europese Unie zo'n honderdduizend werknemers. Vandaag sturen de vakbonden een brandbrief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

STER reclame