Een medewerker van een saneringsbedrijf verwijdert asbest

Europese vakbonden willen meer actie tegen kanker door werk

Jaarlijks overlijden in de Europese Unie zo'n honderdduizend werknemers door kankerverwekkende stoffen op het werk. Dat zegt vakbond FNV. Samen met hun Europese collega's sturen ze daarom een brandbrief naar minister Asscher van Sociale Zaken. De vakbonden willen dat hij, nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, met een lijst komt waarop de schadelijke stoffen staan.

Daar moeten onder meer vijftig stoffen op komen als asbest en de verfsoort chroom-6. Die laatste is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest, omdat er bij onder meer Defensie en de NS niet veilig met de verf werd gewerkt. "Door zo'n lijst weet iedereen dat deze stoffen gevaarlijk zijn en dat werkgevers hele goede maatregelen moeten nemen als ze met deze stoffen willen blijven werken", zegt FNV-bestuurder Coen van der Veer.

'Door lijst moeten minder mensen blootgesteld worden aan kankerverwekkende stoffen'

Volgens hem wordt er nu in het ene land heel anders omgegaan met giftige stoffen dan in het andere. "Wij willen een gelijk speelveld en duidelijkheid voor iedereen. Zo weet iedereen die met deze stoffen werkt: dit is gevaarlijk en daar moet je maatregelen voor nemen of stoppen met het werken met deze stoffen."

Er zijn al landen waar met een soortgelijke lijst wordt gewerkt, zegt Van der Veer. "Maar er wordt heel verschillend omgegaan met regels om te voorkomen dat werknemers eraan blootgesteld worden."

Nederland doet het iets beter dan gemiddeld in Europa, zegt hij. "Maar de verschillen tussen bedrijven zijn heel groot. We zijn nog lang niet tevreden. Daar moet veel meer duidelijkheid in komen en daarom voeren we al langer gesprekken met werkgevers."

Op het moment dat je weet of vermoedt dat iets een beroepsziekte is, dan moeten werkgevers dat melden.

Coen van der Veer, FNV-bestuurder

Eerder deze week werd duidelijk dat medewerkers van chemiebedrijf DuPont in Dordrecht jarenlang hebben gewerkt met de giftige stof C8. Daarmee werd Teflon voor de anti-aanbaklaag in pannen gemaakt. Het bedrijf deed wel onderzoek naar de gezondheid van de werknemers, maar meldde de uitkomsten niet bij de inspectie.

"Dat gebeurt wel vaker", zegt Van der Veer. "Dat is schandalig en daar moet veel in veranderen. Op het moment dat je weet of vermoedt dat iets een beroepsziekte is, dan moeten werkgevers dat melden. Uit tal van onderzoeken die we daar naar laten doen blijkt dat Nederland daarin ver achter loopt op de rest van de wereld."

Werknemers van DuPont willen opnieuw onderzoek laten doen naar hun gezondheid, op kosten van hun werkgever, meldt het AD. Volgens DePont is de onrust onnodig en heeft de veiligheid van de werknemers altijd voorop gestaan. "Dat is standaard de reactie van bedrijven: er is niets aan de hand, gaat u rustig slapen. Vervolgens worden er mensen ziek, blijkt dat al die onrust wel nodig was en dat er bij tijdig ingrijpen veel slachtoffers hadden kunnen worden voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl