Baby met microcefalie dat in verband wordt gebracht met het Zika-virus EPA

WHO noemt zika gevaarlijker dan gedacht

tijd van publicatie

Het zika-virus is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gevaarlijker voor ongeboren kinderen dan werd gedacht. Dat zei directeur-generaal Chan van de WHO na spoedberaad.

"Zika is gevonden in vruchtwater. Het virus kan door de placenta heen komen, de foetus kan besmet raken en het zenuwstelsel kan worden beschadigd", zei Chan. 

Hard bewijs dat het virus leidt tot ernstige hersenaandoeningen bij ongeborenen ontbreekt nog, zegt onderzoeker David Heymann, voorzitter van de WHO-commissie die zich met zika bezighoudt . "Alles wijst wel in de richting van zika, maar er is meer onderzoek nodig", zegt hij.

Besmet door seks

De WHO adviseert zwangere vrouwen niet naar gebieden te reizen waar het virus heerst. "Het gaat nadrukkelijk om getroffen regio's, niet om hele landen", zei Heymann.

Het is aan landen zelf om door te geven welke gebieden zijn getroffen. "Dan kunnen zwangere vrouwen kijken of ze erheen gaan of niet", zei Heymann.

Verder maakte de WHO bekend dat het virus steeds vaker via seks wordt overgedragen. "Onderzoek uit meerdere landen geeft ons sterke aanwijzingen dat seksuele overdracht vaker voorkomt dan werd aangenomen", zegt directeur-generaal Chan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WHO: zika steeds vaker via seks overgedragen

STER Reclame