Koning Willem-Alexander zwaait vanuit de Gouden Koets
NOS Nieuws

Raad van State bekijkt geheime uitgaven koningshuis

De Raad van State gaat kijken naar bepaalde, niet openbaar gemaakte uitgaven van koning Willem-Alexander. Het gaat dan vooral om de kosten van het groot onderhoud van de Gouden Koets en de Glazen Koets. De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Tot nu toe weigert premier Rutte de kosten van de opknapbeurt van de Gouden Koets naar buiten te brengen. Volgens de premier heeft de koning de vrijheid binnen zijn eigen begroting te bepalen hoe hij met zijn geld omgaat. Hij beroept zich op artikel 41 in de Grondwet, waarin staat dat de Koning zijn "eigen huis" mag inrichten.

Voorlichting vragen

In de Kamer willen regeringspartij PvdA en oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks weten wat de jaren durende restauratie van de koetsen precies gaat kosten; ze blijven er vragen over stellen. De premier schrijft nu dat hij de Afdeling Advisering van de Raad van State "voorlichting gaat vragen over artikel 41 van de Grondwet en de ministeriële verantwoordelijkheid voor begrote gelden die overeenkomstig de wet financieel statuut van het koninkrijk worden besteed."

De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in.

Artikel 41 van de Grondwet

De kritische partijen zetten vraagtekens bij de denkwijze van Rutte. De partijen eisen transparantie van het koningshuis en daarbij past geen geheimzinnigheid over renovatiekosten van koetsen. De partijen snappen dat de koning geen informatie geeft over de besteding van zijn dagelijkse boodschappen, maar wijzen erop dat de koetsen alleen gebruikt worden voor staatszaken en niet voor privé-gebruik.

Over de kosten van de Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix, is al veel ophef geweest, ook omdat het onderhoud direct betaald wordt uit de begroting van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl