RWE-topman Peter Terium
NOS Nieuws

Topman RWE: klant moet straks bijleggen voor kolen en gas

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Politici in Europa moeten met een oplossing komen om de kolen- en gascentrales rendabel te houden. Dat zegt topman Peter Terium van het Duitse RWE tegen de NOS.

De stroomprijs is met 20 cent per kilowattuur nog nooit zo laag geweest. "Dus zal er iets bedacht moeten worden om ervoor te zorgen dat het licht niet uitgaat. "Die verantwoordelijkheid ligt bij de politiek, ook de Nederlandse", zegt Terium.

Hij bepleit een soort opslag op de energierekening, die de klant betaalt. Wie nu profiteert van de lage stroomprijs zal weer wat moeten bijleggen, zegt Terium.

Een opslag op de energierekening voor stroom uit kolen- en gascentrales zal niet vandaag of morgen worden ingevoerd in Nederland. Dat is omdat we nog niet zo veel hernieuwbare energie maken.

Concurreren

Duitsland is daar een stuk verder mee. Maar daar werken de spelregels voor een vrije markt niet meer, vindt Terium. "25 tot 35 procent gesubsidieerde hernieuwbare energie wordt in de Duitse markt gedrukt." Daar kunnen de kolen en gascentrales volgens hem niet mee concurreren. Nederland zou volgens hem moeten leren van de fouten die in Duitsland worden gemaakt.

"Want als we onze energiedoelen voor 2020 willen halen, zal er ook gekeken moeten hoe de conventionele opwekking in Nederland kan blijven voortbestaan."

"Kolen- en gascentrales heb je nodig om het koffiezetapparaat, de tv en de droger te laten werken, ook als er geen wind of zon is. Voor die zekerheid zal iets geschapen moeten worden. En er zal ook betaald moeten worden." Terium is daarover in gesprek met de Nederlandse en Duitse overheden.

Topman RWE: betalen voor zekerheid van kolen- en gascentrales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl