Twee reddingsboten van de KNRM zijn al op vrachtwagens naar Griekenland gezet NOS / Theo Verbruggen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gaat Griekse collega's op het eiland Chios helpen bij de vluchtelingencrisis. De Griekse reddingswerkers zijn overbelast. Ze hebben niet genoeg materieel en geschoold personeel. 

De Nederlanders gaan daarom Griekse vrijwilligers opleiden om vluchtelingen uit het water te redden. Op dit moment verdrinken er dagelijks mensen die over zee proberen te vluchten.

Uit de meer dan veertig Nederlandse vrijwilligers die interesse toonden, zijn er zeven mensen gekozen die op Chios gaan helpen. De KNRM helpt met opleidingen en materieel totdat de Grieken zelfstandig kunnen werken. Het is de bedoeling dat de Nederlanders drie maanden in Griekenland blijven voor de opleidingen. 

Griekenland heeft wel een eigen reddingsteam, het Hellenic Rescue Team, dat een gespecialiseerde eenheid heeft voor reddingswerk op zee. Leden daarvan zijn aanwezig op zes reddingsstations, maar ze kunnen met de huidige aantallen vluchtelingen het werk niet aan. 

Egeïsche Zee

De KNRM gaat helpen in de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije. Vanwege de korte afstand steken daar veel mensen over van het vasteland van Turkije naar de Griekse eilanden.

Afgelopen week werden twee reddingsboten al op vrachtwagens gezet om naar Griekenland te rijden. Ook twee containers met materiaal, zoals reddingsvesten, reddingspakken en reserveonderdelen voor de boten, gaan die kant op. De vrijwilligers vliegen dit weekend naar Griekenland.

Ook reddingsdiensten uit Noorwegen, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië staan de Grieken bij of gaan dat binnenkort doen.

STER reclame