Groothuis beëindigt fraaie schaatscarrière

time icon
ANP

Stefan Groothuis zet een punt achter zijn schaatscarrière. De 34-jarige rijder uit Voorst komt komend weekend bij de wereldbekerfinale voor het laatst in actie. 

Sprinter Groothuis won in zijn carrière veel prijzen. Hij veroverde zes keer goud bij de NK sprint, wat alleen Gerard van Velde en Jan Bos ook wisten te presteren. Groothuis verzamelde op nationaal niveau ook nog drie gouden medailles op de 1.000 meter en hij was één keer kampioen op de 1.500 meter.

Op internationaal niveau brak Groothuis vrij laat door. In 2012, op 30-jarige leeftijd, werd hij in Calgary wereldkampioen sprint. Twee maanden later voegde hij nog een gouden plak toe aan zijn palmares. Groothuis won de 1.000 meter op de WK afstanden in Heerenveen.

In februari 2014 beleefde hij het hoogtepunt uit zijn carrière. Bij de Olympische Spelen in Sotsji veroverde hij goud op de 1.000 meter.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De succesvolle carrière van Stefan Groothuis

Dat Groothuis in de periode 2012-2014 zo succesvol was is bijzonder te noemen. Hij kende namelijk ook zware tijden. In 2011 kampte hij met een flinke depressie. Een psychose was het niet. Ernstig was het wel. "Het was hel in mijn hoofd." 

In 2013, twee jaar na die depressie, kwam hij met zijn verhaal naar buiten. Tegen verslaggever Jeroen Stekelenburg zegt hij dat hij zelfs dicht bij zelfmoord was. "Daar ben ik best wel dichtbij geweest, denk ik. En dat is best wel shocking om te zeggen."

2015/2016: nationaal voldoende, internationaal onvoldoende

Het afgelopen seizoen werd niet wat Groothuis ervan gehoopt had. Eind mei vorig jaar kwam hij ten val op een natte skeelerbaan. Langdurige blessures aan schouder en enkel bleven hem de hele zomer achtervolgen. 

Groothuis haalde dit seizoen alleen bij de NK afstanden nog twee medailles. Op de 1.000 en 1.500 meter won hij brons. Hij reed zijn bij de laatste WK afstanden in Kolomna de 1.000 en 1.500 meter. In beide gevallen werd hij veertiende.

Toch dacht Groothuis niet aan stoppen. Hij liet weten dat hij nog één seizoen wilde doorgaan. "Ik geloof echt dat er nog meer in zit en ik wil het graag nog een jaar een kans geven. Ik wil nog één keer een volle zomer met de ploeg meedraaien en dan kijken of ik mezelf nog kan verbeteren." 

Daar is hij dus op teruggekomen. Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen rijdt Groothuis alleen de teamsprint. Die afstand staat aanstaande zaterdag om 17.23 uur op het programma. Daarna neemt hij afscheid van het publiek.

Ronald Mulder
@mulderronald
Bedankt @stefangroothuis voor vele mooie jaren samen trainen! Laten we er zaterdag met de Team-Sprint een feest van maken #stefanbedankt
3 jaar geleden
erben wennemars
@erbenwennemars
Beste @stefangroothuis ,geniet van het nieuwe leven! Helaas geen grote pieken meer maar ik hoop voor jou ook nooit meer diepe dalen..
3 jaar geleden
Gerard von Velde
@GoudenGerard
Bokito en Tarzan, we waren een goede match @stefangroothuis! #stefanbedankt
3 jaar geleden

STER Reclame