Vluchtelingen

UNHCR kritisch over principe-akkoord vluchtelingen

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is kritisch over het principe-akkoord dat de EU heeft gesloten met Turkije. Europa ging afgelopen nacht in grote lijnen akkoord met een voorstel van Turkije, maar de details moeten nog worden uitgewerkt.

Volgens het plan belooft Turkije om illegale vluchtelingen terug te nemen. In ruil daarvoor zou de EU niet 3 miljard maar 6 miljard moeten bijdragen. Voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije, moet Europa een vluchteling opnemen uit een kamp in Turkije.

Europese regels

Volgens de UNHCR wordt maar een klein aantal vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak in Turkije geaccepteerd. De rest valt niet onder de bescherming van het internationaal recht en het terugsturen naar Turkije is in strijd met de internationale wetten, zegt de vluchtelingenorganisatie.

De UNHCR stelt verder dat er alleen een einde komt aan de migrantenstroom als het conflict dat ze ontvluchten wordt opgelost. Mensen zullen altijd proberen weg te komen en ze zullen altijd wel een route vinden, zegt de UNHCR.

Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft twijfels over het principe-akkoord. De organisatie zegt dat de praktijk leert dat Turkije niet iedereen de nodige bescherming biedt. VluchtelingenWerk vindt het wel een eerste goede poging van Europa om echt solidariteit te tonen met landen die de meeste vluchtelingen opvangen, zoals Turkije en Libanon.

Ook andere mensenrechtenorganisaties vinden het akkoord geen goed idee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl