De EU en Turkije hebben een principeakkoord
NOS Nieuws

'Er zitten veel haken en ogen aan de eisen van Turkije'

Het principe-akkoord tussen de Europese Unie en Turkije over de opvang van vluchtelingen betekent nog niet dat de oplossing gevonden is. Volgens correspondent Joris van Poppel zitten er nog veel haken en ogen aan het plan.

De Europese Unie en Turkije zijn het in grote lijnen eens over het vluchtelingenplan, maar de details moeten nog worden uitgewerkt.

"De kern van de boodschap is dat de mensensmokkelaars hun geld wordt ontnomen", zegt Van Poppel. "Dat businessmodel moet gestopt worden. Het komt erop neer dat iedereen die met een bootje naar Griekenland gaat, of op een illegale manier probeert Griekenland binnen te komen, onmiddellijk wordt teruggestuurd naar Turkije. Dat moet mensen afschrikken."

Het alternatief is dat vluchtelingen naar opvangkampen in Turkije gaan. "In plaats van met een bootje te gaan, moet je netjes op je beurt wachten", zegt Van Poppel. "En dan maak je kans om op legale wijze met een vliegtuig naar Europa te gaan. De boottocht wordt dus heel onaantrekkelijk gemaakt en er wordt een alternatief geboden. Dat is de essentie van het plan."

Tot zover is het helder. Maar wie selecteert er aan de poort? "Ja, daar wordt het direct ingewikkeld", zegt Van Poppel. "Dat is nog omstreden. Hoe gaat Turkije bepalen welke Syriër wel of niet naar Europa mag? Dat is onduidelijk."

En welke landen nemen uiteindelijk de vluchtelingen op? Ook dat is nog niet uitgewerkt. "Er is een kopgroep van tien landen in Europa, waaronder Duitsland en Nederland, die zeggen: wij willen wel mensen opnemen. Maar daar zitten ook weer allerlei voorwaarden aan vast. Frankrijk zegt: wij willen wel meedoen, maar alleen als er een ander Europees herverdelingssysteem komt. Oost-Europese landen hebben al gedreigd met een veto, omdat ze vinden dat ze al problemen genoeg hebben. Zij willen geen vluchtelingen, of ze nou per vliegtuig of per boot komen."

Het is onwaarschijnlijk dat het rond gaat komen met de Turkse eisen.

Correspondent Joris van Poppel

Ook Turkije zelf stelt nog de nodige eisen, waar nog veel Europese regeringsleiders kritisch op zijn. "Turkije wil bijvoorbeeld al deze zomer dat Turken visumvrij naar Europa kunnen reizen. Frankrijk zegt: dat kan alleen als Turkije kan garanderen dat hun paspoorten kloppen, dat die niet makkelijk te vervalsen zijn."

"Dus feitelijk zou Turkije nieuwe paspoorten moet invoeren, anders komen er misschien Syriërs mee. Dat kan je natuurlijk nooit allemaal regelen voor de zomervakantie. En zo zijn er nog een heleboel haken en ogen aan die Turkse eisen, waardoor het zeer onwaarschijnlijk lijkt dat dit allemaal rond gaat komen dit plan."

Op papier ziet het er misschien goed uit, maar in de praktijk moeten we het nog zien.

Correspondent Joris van Poppel

Mark Rutte en Angela Merkel zijn desalniettemin erg positief over de plannen. "Het is een onverwacht klein doorbraakje", zegt Van Poppel. "Toch zijn andere regeringsleiders, die je misschien minder hebt gezien en gehoord, een stuk kritischer. Het is op papier een nieuwe en misschien wel werkende oplossing. Maar dat moeten we in de praktijk nog zien."

"En het moet politiek nog allemaal rondkomen. Daar zal de komende tien dagen, onder Nederlands voorzitterschap, hard aan getrokken worden. Dan is de bedoeling dat ze na tien dagen kauwen het erover eens kunnen worden. Maar of dat gaat lukken, dat durf ik niet te voorspellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl