Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
NOS Nieuws

'Mannen die minder willen werken, moeten dat ook doen'

Mannen die zeggen dat ze minder willen werken, moeten over de brug komen. Dat zegt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in reactie op het onderzoek Lekker vrij? van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarin staat dat vrouwen in hun vrije tijd meer gejaagdheid en tijdsdruk ondervinden.

Dat komt doordat vrouwen hun vrije tijd, vaker dan mannen, met kinderen doorbrengen. Daarnaast voelen ze zich verantwoordelijk voor het huishouden. Jonge vaders met kinderen zeggen in het onderzoek dat ze liever meer vrije tijd zouden willen hebben.

"Een op de vijf mannen geeft aan dat ze minder zouden willen werken", zegt Bussemaker. "Naar mijn idee ligt daar wel een sleutel tot een oplossing." Ook vrouwen moeten hun grenzen aangeven. "Ze moeten misschien wat vaker de boel de boel laten en mannen zouden wat meer kunnen doen in huis."

Je bent pas een vent als je op je werk durft te praten over minder werken.

Minister Jet Bussemaker

Er is volgens de minister wel een cultuuromslag nodig op de werkvloer. "Je bent pas een vent als je daar over durft te praten op je werk. Je hoort nog te vaak dat mannen het bij het eerste het beste tegenargument al laten zitten."

Eventuele financiële argumenten om niet minder te gaan werken, kunnen door de vrouwen opgevangen worden. Bussemaker: "Vrouwen kunnen op dat moment misschien ook wat meer gaan werken. Dat is weer goed voor hun economische onafhankelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl